2016. május 1., vasárnap

Ponyvaregény

Ponyvaregény



Sziasztok, ez itt újra a Klasszikus Hollywood és most folytassuk a Tarantino marathont. Legutóbb a legelső filmjéről beszéltünk, az 1992-es Kutyaszorítóbanról, ami annak ellenére, hogy első filmes kezdés volt, rögtön felkerült a filmtörténelem klasszikusai közé, köszönhetően Tarantino forgatókönyv írói tehetségének, illetve az újszerű stílusnak. Lényeg mi lényeg Tarantino rögtön felkerült Hollywood térképére, viszont a rendezést egy ideig hanyagolta, mivel más tervei voltak. Érezte, hogy bár a Kutyaszorítóban egy mestermű, tud ő még ennél is jobbat csinálni, viszont ehhez tapasztalatokat kezded gyűjteni írói téren. Így, hát 2 forgatókönyvet is elkezdet írni, amiket aztán eladott 2 rendezőnek. Az egyik az 1993-as Tiszta románc volt, amit nem más rendezett, mint Tony Scott (Ridley Scott öccse). E mellett, olyan színészek adták a nevüket a filmhez, mint Christian Salter, Patricia Arquette, Bard Pitt, Gary Oldman, Dennis Hopper, Val Kilmer vagy Christopher Walken. A filmről nem tudok véleményt mondani, mivel még nem láttam, viszont így előjáróban annyi, hogy a film szintén kultikus lett, köszönhetően a Tarantino által írt párbeszédeknek. Ezek után a mester elvállalt egy sorozat epizód rendezést, méghozzá a 90-es évek egyik legnépszerűbb TV showjának, A vészhelyzetnek egy epizódját rendezte. Meglepő választás, de legalább elmondhatja magáról, hogy ő Vészhelyzet epizódot is készített. Ezek után a 2. forgatókönyvét is sikerült eladnia a háborús veterán rendezőnek, Oliver Stone-nak, ebből lett az 1994-es Született gyilkosok. A film bár később el nem ismert klasszikus lett, de ezúttal nem Tarantino miatt, sőt. A mester elégé berágott Stone-ra, mivel nem vette figyelembe az ő koncepcióját. Így a végeredmény szöges ellentétje lett annak, amit Tarantino akart volna megvalósítani. Ettől függetlenül a film rengeteg negatív kritikát kapott és csak később kezdte el felfedezni az utókor. Viszont ebben az évben más is történt. Tarantino úgy határozott, hogy már elég tapasztalatot szerzet, mind rendezés, mind írói tekintetben. Így neki látott új filmjének az elkészítésébe, amiről nyugodtan kimondhatjuk, hogy a 90-es évek legnagyobb hatású filmje lett. Ez a Ponyvaregény.


Történet:

Őszintén szólva történetről nagyon nehezen lehetne nyilatkozni, de nagy vonalakban összefoglalva. A film 4 külön álló rövid történetről szól, amik, bár különböznek egymástól, mégis nagyban összefonódnak. Az egyik történet száll, egy házaspárról szól (Tim Roth, Amanda Plummer), akik egy kávézót akarnak kirabolni. A másik történet szál (ami nekem személyes kedvencem) 2 gengszterről szól, név szerint Vincent Vega-ról (John Travolta) és Jules Winnfield-ről (Samuel L Jackson). Kettőjüknek, a főnökük megbízásából, vissza kell szerezniük egy aktatáskát egy ellenséges bandától, azonban az útjuk rengeteg akadályt tartalmaz. A 3. történet szálban szintén Vincent Vega a főszereplő, akinek elkell, vinne főnökének, Marseilus Wallace-nak (Ving Rhames) a feleségét, Mia Wallace-t (Uma Thurman) egy esti bulizásra. A 4. történet száll pedig egy kiöregedett bokszolóról szól, Butch-ról (Bruce Willis), akit lefizet a nagyfőnök, hogy veszítse el a meccset, viszont ő ennek ellenére nyer és menekülnie kell. Nagyvonalakban ennyi lenne ez a 4 történet.


Megvalósítás:

Erről a filmről órákat lehetne beszélni. Viszont az elvitathatatlan, hogy az ember vagy utálja, vagy imádja. Köztes állapot nincsen. Higgyétek el próbáltam olyan embereket keresni, akik azt mondják, hogy ez a film oké volt, de egyszerűen nem találtam ilyen személyt! Erről a filmről, csak is szélsőségekben lehet beszélni és én mindkét rétegbe tartoztam már. Bizony! Mikor először láttam a Ponyvaregényt, nem értettem, hogy az emberek mit szerethetnek benne. Aztán, néhány hónap múlva mondtam, nézzük meg újra. Akkor már, jobban tetszett, de nem mondtam még azt, hogy ez egy mestermű. Viszont! Miután már 3.-jára is megnéztem, akkor egyszerűen történt velem valami, amire akkor nem számítottam. Imádtam minden percét a filmnek! Azóta pedig már DVD gyűjteményem ékes darabja lett. Na de lássuk, hogy a Ponyvaregény, mitől lesz az egyik legmeghatározóbb darab a filmművészetben.


Egyrészt: Még a Kutyaszorítóban kritikámban elmondtam, hogy amit fellehetett hozni a film ellen, az hogy még Tarantino nem érezte magát elég tapasztaltnak és ez minimálisan érződött is a kész művön. Viszont itt ugyan azt csinálja, mint a Kutyaszorítóban esetén, de már látszik, hogy egy igazi forgatókönyv írói császár lett. Ugyan azt a struktúrát követte a Ponyvaregény esetén is csak sokkal kiforrottabban és céltudatosabban sikerült megcsinálnia a végeredményt.

Másrészt: Ez a film egy 90-es évekbeli bomba. Kevés olyan film van, ami ennyire jól reflektálna az akkori korra. Itt minden van, ami az akkori évtizedet jellemezte. Csak, hogy párat említsek. Gyors éttermi kultúra, kávéházak, 90-es évek slágerei, heroin, boksz, chopper stb. Ezek, mind megtalálhatóak a filmben és segítenek abban, hogy a néző átélje az akkori pop kultúrát. Nem csak a régi generáció fogja átérezni a retro érzést, de még az új generációt is eltudja varázsolni ez a film.

Nagyvonalakban ezek miatt a Ponyvaregény az egyik legmeghatározóbb film a világon. Most pedig menjünk bele a mély részletekbe.


Mint már mondtam Tarantino, ugyan azt csinálja, mint a Kutyaszorítóban esetén, csak céltudatosabban és tapasztaltabban. A 4 történet pedig, annak ellenére, hogy első látásra semmi közük egymáshoz, nagyon is megvan köztük a kapocs. Mindegyik szál a másikra is hatással van, még ha ezt nem is látjuk elsőre. És itt jelen van egy másik ismertető jegy, mégpedig a nem lineáris történet. Időrendben valahogy úgy lenne a film, hogy 1. Az aktatáska visszaszerzése 2. A kávéházas rablás 3. A feleség szórakoztatása és a 4. Butch menekülése. De Tarantino csavart egyet és felrúgta az időrendiséget. Ebbe most annyira nem szeretnék belemenni, mert senkit nem akarok összezavarni (ahhoz, hogy megértsetek látni, kell a filmet), de rövidtávon annyit elmondhatok, hogy a film ott ér véget, ahol kezdődött. A cselekmény sorozat valódi lezárása a film 3:4-nél van. Persze ez így önmagában nem működhetne, ugyan is a cselekménynek érdekfeszítőnek kell lennie, ahhoz, hogy a néző végig is tudja nézni, hogy aztán az utolsó elem is a helyére kerüljön. És most tegyük hozzá, hogy a filmnek nincs központi célja. Kifejtem. Egy normális filmnek a cselekménye abból áll, hogy van egy központi motiváció, ami köré felépítik a cselekményt. Például a Gyűrűk ura fő motivációja a gyűrű elpusztítása és e köré építik fel a történetet. Viszont a Ponyvaregény esetén ez a központi motiváció nincs! Sőt nem is létezett, soha! Történik benne sok dolog, de egyiket se fogja össze egy központi motiváció. Valahogy úgy épül fel az egész cselekmény(ek), hogy beszélgetés, esemény, beszélgetés, bonyodalom, megoldás, beszélgetés és így tovább. És a beszélgetéseknek (ugyan úgy, mint a Kutyaszorítóban esetén), nincs köze az eseményekhez. Például kiemelném egyik kedvenc jelenetemet, mikor Jules és Vincent elmegy a rivális bandához, hogy visszaszerezzék az aktatáskát. Viszont még az előtt beszélgetnek egy kicsit, arról, hogy Vincentnek milyen volt Amszterdam, illetve arról is, hogy mi a különbség a lábmasszás és az orális szex között. Egyáltalán nincs köze a cselekményhez, mégis ezeket halljuk a párbeszédekben. És ami igazán zseniális ebben a filmben, hogy még így is működik. A párbeszédeket egyszerűen élvezet volt hallgatni. Lehet, hogy nagy részük, csak random téma felvetések voltak, de egyszerűen annyira életszerűek, annyira királyok és a maguk beteg módján, annyira viccesek voltak, hogy én vártam azokat a részeket, mikor megint leülnek dumálni egy jót. És ebben van Tarantino zsenialitása. A dialógusok életszagúak! A Ponyvaregény olyan, mint egy jó haver. Elmész vele valahová, dumálgatsz vele random dolgokról és a nap végére már tervezitek az újabb kiruccanást, mert ezt az élményt újra átakarod élni. Egyszerűen a néző benne érzi magát a jelenetekbe.

 És a cselekmények is megérnek egy misét. Amikor nem beszélgetés van, akkor is egyszerűen élvezettel nézzük végig az eseményeket. Annyira elborultak, annyira viccesek, mégis annyira életszerűek, hogy kaján vigyorral tudtam csak végig nézni a filmet. Ebbe is belesegítenek a remek párbeszédek. Viszont a feszültség keltés se maradhat el. Külön kiemelném az azóta ikonikussá vált jelenet sort, mikor Samuel L Jackson megfenyegeti a rivális bandatagokat. És elhangzik a „SAY WHAT AGAIN!!!(MOND EZT MÉGEGYSZER!!!)” mondat, ami azóta ikonikussá nőtte ki magát. Annál a résznél, annyira lehet érezni a feszültséget, hogy azt, még a legtapasztaltabb rendezők is megirigyelnék. Az elismerés, nem is maradt el, ugyan is mind a nézők, mind a kritikusok kikiáltották Tarantino-t a világ legjobb forgatókönyv írójának. Meg is nyerte a Legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-ját, illetve a Cannes filmfesztiválon is megnyerte az Arany Pálmát, maga az alkotás.


Karakterek, színészek:

Mint minden Tarantino filmben, a forgatókönyv itt is karakter központú. Sokkal jobban fokuszálnak a szereplők jellemére, ami egyáltalán nem baj, sőt. Itt is megkapjuk az erkölcsileg megkérdőjelezhető karaktereket. A szereplők 90% bűnöző a maradék 10% pedig vagy semmilyen, vagy romlott lelki állapotú. És persze sokan szidják emiatt, hogy miért ezeknek az embereknek kell szurkolnunk. Ezt aláírom, viszont! Ezek a karakterek minden gonoszságuk ellenére szerethetőek és szórakozatóak. Na de lássuk a főbb szereplőket. Vincent Vega. Van egy teória vele kapcsolatban, hogy ő nem más, mint a Kutyaszorítóból ismert Mr. Drapp-nek a testvére. A teória jogos, mivel a családnevük ugyan az (Vincent Vega, Vic Vega) és tulajdonságaik alapján is hasonlítanak egymásra, csak Vincent nem egy pszichopata, mint drága bátya. Amúgy pedig egy emlékezetes karakter és John Taravolta újra felkerült Hollywood térképére. Ő a tipikus „kit érdekel” fajta, aki csak saját magával törődik, és néha még pimaszkodik is a nála feljebb lévő emberekkel. Amúgy egy szerethető figura. Viszont személyes kedvencem Jules Winnfield. Talán az egész film alatt ő megy át egy afféle karakter fejlődésen. Ezt most nem akarom ellőni, mert félek Spoiler veszélyes. De az ő nevéhez fűződnek a legjobb dumák. A film talán legismertebb idézete, amikor felszavalja azt a bizonyos bibliai idézetet Ezékieltől. Ja és az már csak, hab a tortán, hogy fekete létére, nyugodt szívvel niggerezi le fajtáját. Akit még meglehet említeni az Bruce Willis karaktere, Butch a bokszoló. Neki is vannak remek jelenetei, bár ő egy picit kilóg a sorból, persze nem rossz értelemben. Ettől függetlenül, még mindig halál laza marad csak kevésbé humoros. A többiek inkább mellékszereplők, de nekik is megvannak a maguk legjobb pillanatai is. nem vállnak lábjegyzetté és nagyon is fontossá válnak történet szempontjából, még, ha ezt elsőre nem is érezzük.

Teknikai megvalósítások:

Szintén nincs mit erről beszélni egy kivétellel. A zene. Tarantino szintén licenselt (már létező) számokat használt fel a filmben. Ezeket önmagukban is jó hallgatni, de a filmmel együtt csak még jobban fokozzák az amúgy sem alacsony 90-es évek hangulatát. Ja és operatőri munkánál, meglehet említeni a csomagtartóból való snittet, de az már lényegtelen.

Összegezve a Ponyvaregény nem véletlenül van benne mindenidők 10 legjobb filmjei között, sőt a legjobb 5-ben is simán ott van. A 90-es évekbeli kor megidézése (és néhol már kiparodizálása), Tarantino forgatókönyvírói tehetsége, a remek és életszerű párbeszédek és a karakterek stílusossága, mind hozzá járul, ahhoz, hogy ez a film bekerüljön minden idők legmeghatározóbb Hollywood-i alkotásai közé. Szóval én kötelezővé tenném a filmet, szinte mindenkinek, de félek, hogy akkor meglincselnének engem. Mint már mondtam ezzel a filmmel csak szélsőségesen lehet nyilatkozni. Vagy imádja valaki vagy utálja. Ez emberfüggő. Én ettől függetlenül ösztönzök mindenkit, hogy legalább egy próbát tegyen vele.

Oscar-díj, Cannes Arany Pálma, elismerések tömege. Tarantino bebizonyította, hogy érdemes lesz rá figyelni a közeljövőbe. Viszont nem kezdet bele rögtön új projektjébe, hanem újra forgatókönyveket adott el, illetve sok filmbe besegített, mint producer. 1997-ben jött a következő filmje, amiről, majd a következő kritikában lesz szó.

Én a Klasszikus Hollywood voltam. Sziasztok J



Értékelés: 10/10