2016. december 6., kedd

Avatar- Az utolsó léghajlító

Avatar- Az utolsó léghajlító




Sziasztok, ez itt újra a Klasszikus Hollywood. Régen volt már kritika (Istenem, de régen!!!), de most újra itt vagyok és egy kis újdonságot hoztam nektek. Vessük bele magunkat újra a TV sorozatok világába, azon belül is egy alműfajba. Mai témánk az animációs sorozatok a mai anyagunk pedig az Avatar- Az utolsó léghajlító című Nickelodeon sorozat, de előtte beszéljünk magáról a műfajról.
Nem is magáról az animációs film műfajáról szeretnék beszélni, mert akkor holnaputánra se végeznénk, annyi mindent lehet róla beszélni. Inkább arról mesélnék, hogyan állja meg a helyét az animáció a sorozat világában, illetve az e köré felépített popkultúráról. Vágjunk is bele.


Már az ősidőktől kezdve, mikor rájöttek, hogy a rajzok akár életre is kelhetnek a szemünk előtt, voltak animációs rövid filmek. Az egész már a 10-es években tovább haladt a kísérleti fázisból, de a sorsfordító év 1928 volt, mikor is egy Walter Elias Disney nevű fiatalember, megrajzolt egy egeret, ami ma már a világura lett (lásd. Marvel és Star Wars jogok). A Willie a gőzhajó volt az első rövid animációs epizód, amiben szerepelt Mickey egér és bemutatásakor már sikereket ért el. Disney elindított egy sorozatot, amit én csak Mickey egér univerzumnak hívok. Ez az univerzum még a mai napig építi a saját világát és azóta a híres egér mellet olyan kultikus karakterek kaptak nagyobb figyelmet, mint Donald kacsa, Goofy, Pluto stb. Ha azt hittétek, hogy a Dallas tartott sokáig, hát tévedtettek. Mint mondtam a Disney által elindított sorozat a mai napig nem ért véget. De vissza térve a 20-as, 30-as évekre. Disney sikerét meglovagolva, a már akkor sikereket elért Warner bros stúdió is felfigyelt. Ők is akartak egy szeletet a tortából és elkészítették a másik kultikus rajzfilm sorozatot a Lonney Tunes-t (Bolondos dallamok) és a köztudatba hozott olyan karaktereket (Tapsi Hapsi, Dodó Kacsa, Cucu Malac), akik szintén a popkultúra szerves részévé váltak. Mickey egér kalandjaival ellentétben a Looney Tunes, inkább célozta be a felnőtteket célközönségnek. Az akkori világhelyzeteket ábrázolták parodisztikus formában, de nagy szerepet játszott bennük a helyzetkomikum is. Erre azért volt szükség, mert egy kisgyerek még nem érti, milyen dolgok történnek a világban körülötte, már pedig az animációs film, nagyban szól a gyerekeknek is. Persze a Lonney Tunes ugyan úgy akart a felnőttekhez is szólni. A recept pedig sikeres lett. A jó animációs film/sorozat az, ami ugyan úgy megszólítja a fiatal és az idős generációt is. De sajnos a 2. világháború kitörése után egyfajta válság helyzet alakult ki. Senki nem akart már rajzfilmeket nézni, épp ezért, mint a Disney, mint pedig a Warner átált a propaganda rajzfilmek készítésébe. Lényegük az volt, hogy a fiatal korosztályt is meggyőzze, Amerika a király és legyőzi a gonosz Németországot. Példaként hozhatjuk fel a Führer arca című Donald kacsa epizódot, ami Oscar díjat is kapott. A háború után pedig újra fellendül a rajzfilmipar. A Disney, Warner páros mellet megjelent a többi azóta ismert cég is, mint pl. a Hannah- Barbara stúdió, akiknek köszönetet mondhatunk az olyan gyerekkori emlékekért, mint a Scooby- doo, Tom és Jerry, Frédi és Béni vagy a Maci Laci. Aztán sok évtized néma csend után, jött az új forduló pont, a 90-es évek.


 Ez volt a rajzfilm sorozatok reneszánsza, több okból is. Az a generáció, akik Mickey-n, Donald-on és Tapsi Hapsin-n nőttek fel, megöregedtek. A történelem zavaros évszázadai után egy teljesen más generáció született meg a 80-as, 90-es években, akik már nem úgy gondolkodtak, mint hajdan nagyapáink. Új irányzatok, stílusok jöttek be a köztudatba, amik teret adtak egy teljesen más útvonalnak. A kábel TV-k nagyobb teret kaptak és a rajzfilmstúdiók ezt kihasználták. Létre jöttek azok a csatornák, melyek a rajzfilmekből gazdagodtak meg. Ilyen cég volt pl. a Cartoon Network, a JetX vagy a Nickelodeon. Ezek a csatornák jobban eltértek a régi kortól. Sokkal harsányabb, sokkal energikusabb és sokkal „beszívottabbak” lettek. Az itteni rajzfilmek inkább célozták meg a tinédzsereket, mintsem a fiatalabb korosztályt. Ez abból is látszik, hogy sok merész dolgot mutattak be ezekben a sorozatokban, amit nem mindenki tud befogadni. A bujtatott felnőtt tartalom, a kor stílus irányzata és az ezt kiparodizáló humor nagyban befolyásolta a műfajokat. Ebben az időben olyan alkotások születtek, mint a Johhny Bravo, Bátor a gyáva kutya, Pindur pandúrok, Spongyabob, Rokkó modern világa stb. Egy egész generáció nőtt fel ezeken a meséken és sokan még a mai napig szeretik is őket. Persze a Disney sem volt rest és a 90-es években is olyan sorozatokat hoztak a köztudatba, mint a Kacsamesék, Csipet-csapat, Gumimacik stb. Ezek megtartották a régi Disney naiv bájosságát, de újítottak is abban, hogy itt már az idősebb fiatalok is tudták értékelni őket. Persze ezzel még nem értünk a végére. Még megemlíthetjük az anime mániát (Dragon ball, Pokemon) és a felnőtt rajzfilmeket (South park, Simpson család, Family Guy). Ma pedig ezt a korszakot folytatják tovább olyan sorozatokkal, mint a Kalandra fel, Rejtélyek városkája vagy mai alanyunk az Avatar is. A lista végtelen és órák hosszat lehetne felsorolni a 100-nál több rajzfilm sorozatot.

És, hogy mit hoztak az utókornak ezek a rajzfilmek? Felhőtlen szórakozást! Legyen az Tapsi Hapsi vagy Donald kacsa, Spongyabob vagy Johnny Bravo, mindannyiunkat szép emlékek fűznek ezekhez a sorozatokhoz. És nekem is szép emlékekek fognak fűzni az Avatar- Az utolsó léghajlító című mesterűmhöz.


Történet: A világot a 4 elem népe népesíti be egymástól elzártan, más kultúrával. A Víz törzsei, a Föld királysága, a Tűz népe és a Levegő nomádja békében éltek egymással, de minden megváltozott, mikor a Tűz népe hadat üzent. Egyedül csak az Avatar, a 4 elem mestere képes őket megállítani, aki minden alkalommal egy másik nép törzsében születik újjá. Ám a háború kezdetén az Avatár eltűnik. 100 évvel később a Déli- sarkon 2 víztörzséből származó tinédzser Katara és Sokka, találnak egy jéghegybe zárt levegő idomár fiút, Aangot. Ő az elveszett Avatar, de mivel még egy oktondi gyerek, ezért még meg kell tanulnia a maradék 3 elemet irányítania. Eközben a tűz népe lassan eléri célját.


Megvalósítás: Először is egy személyes tapasztalat. Én soha életemben nem hallottam erről a sorozatról. Viszont mikor megtaláltam, nem nagyon volt kedvem elkezdeni. Ennek 2 oka volt. Egyrészt a Nickelodeon. Én elismerem, ha valakinek, a gyerekkorának szerves része volt ez a csatorna, de az én gyomrom nem tudja bevveni az ottani sorozatok stílusát (infantilis/gyermeki humor, gusztustalan rajzolással). A másik ok maga Az utolsó léghajlító című Shyamalan film. Tudni illik 2011-ben készült a sorozat 1. évadából egy adaptáció. Egyszer láttam egész életemben, de egyszerűen utáltam. Hiába volt szép a látvány és grandiózus a történet, ha az egész nagyon bénán volt megcsinálva. Gondoltam rossz film, rossz alapanyag. Végül a rengeteg meglepően pozitív kritika után úgy döntöttem belevágok. És most, hogy végére értem, ki kell mondanom. Életemben nem fogott még meg ennyire egy rajzfilm. Be kell, hogy valljam, egy Nickelodeon gyártású sorozat képes volt olyan érzelmeket kiváltani belőlem, amiket utoljára 10 évesen éreztem, mikor először láttam a Csillagok háborúját. Tudom, más műfaj a 2, de az érzés ugyan az volt. Na de nézzük meg, miért is ajánlom minden korosztálynak ezt a mesét.

Mert, igen. Váltig merem állítani, hogy ez a sorozat szinte minden korosztályt magával ragad. Ugyan úgy szól a fiatal gyerkőcöknek, tinédzsereknek, felnőtteknek és öregeknek. Mindenki megtalálja a maga azonosulási pontját. Lássuk ezeket a pontokat.


1.     Grandiózusság: A legtöbb rajzfilmről el lehet mondani, hogy nincsen egy nagyobb történet szála. Vegyük példának a Kacsameséket. Minden epizódban történik valami esemény, de ezek nem nagyon kötődnek a többihez. A legtöbb mesének, nincsen egy egész évadot felölelő története. Ez nem probléma, csak egy megfigyelés. Ezzel szemben az Avatarnak van egy 3 évadot felölelő története. Van eleje és (ritka eset, de) van vége is. A legtöbb sorozat belefut abba a hibába, hogy a mennyiségre törekszik (persze vannak kivételek khm Sherlock khm) mintsem a minőségre. Ez főleg az előbb említett Simpson családra vonatkozik, ami már a 24. évadánál jár, és mégsem akar a végére érni. Ezzel szemben az Avatar készítői tudták, hogy meddig húzhatják az időt. És ez a 3 évad épp elég idő ahhoz, hogy felépítsenek egy olyan világot, ami részlet gazdag, érdekes és grandiózus. Persze vannak epizódok, amik úgymond nem nagyon kapcsolódnak a fő történethez, de akkor sem lehet rájuk haragudni, mert ezek tovább építik vagy a világot, vagy a népek kultúráját és ezzel csak valóságosabbnak érezzük az egészet. Persze azért akad pár kifejezetten unalmas epizód is (és pár idegesítő is), de ezekből hála égnek nagyon kevés van. Az egész világ él és lélegzik és van súlya az eseményeknek. És az emlékezetes pillanatok sem hiányoznak belőle. Most sorolhatnám őket naphosszat, de csak párat emelnék ki. Epikus pillanatok között ott van Észak ostroma, a párbajok a tűz népével, a Fekete nap ideje és a Finálé, érzelmes pillanatok közt ott van Zuko háttértörténete és Iroh bölcsességei, vicces pillanatok között Sokka és Toph bármely beszólása, de még kifejezetten félelmetes és sötét pillanatokat is tartalmaz a sorozat. Egy szóval grandiózus. Egy rajzfilm képes volt olyan magas történet mesélési szintre emelkedni, mint a Gyűrűk ura vagy a Trónok harca.



2.     Érzelmek: Soha a büdös életbe nem gondoltam volna, hogy egy Nickelodeonra gyártott sorozat képes lesz ennyi érzelmet kiváltani belőlem. Már pedig itt ez történt. És ahogy fórumokon is olvasom, ezzel nem csak én vagyok egyedül. És az, hogy ennyire különböző módon tud, mindenki azonosulni a sorozattal, bizonyítja azt, hogy mennyire változatosak az epizódok. Egyszerre tud vicces, szomorú, félelmetes, bölcs, ugyan akkor néha gyermekien naiv maradni. És ezt eddig nagyon kevés sorozat tudja elmondani magáról. És ismétlem, ez még mindig egy Nickelodeon rajzfilm, amiről a legkevésbé hinné el az ember. Amit itt még el kell mondani az a keleti bölcsesség. Ami újdonság még van ebben a sorozatban az a távol-keleti kultúra beágyazása a nyugati rajzolásba. Sokszor megjelenik benne a lélekvándorlás, a spiritualizmus, a csakrák és az ehhez hasonló bölcsességek. És ez ad az egésznek egy újdonság érzetett. Egy olyat, amit eddig még nem igazán láttunk. Valami egyedit. Valami újat. Valami felejthetetlent.



3.     Rajzolás: Erre csak egy dolgot lehet mondani. Gyönyörű! Az Avatart sokan tévesen anime-nek titulálják. Persze a készítők sokat merítettek Japán rokonaiktól, de ettől még a rajzolás nyugatias maradt. Nem csak a karakterek lettek nagyon jól megrajzolva, de a tájak is valami gyönyörűek. Az akciók megvalósításáról meg már ne is beszéljünk. Egyszerre dinamikusak, követhetőek és kreatívak. Az alkotók kihasználták a 4 elem adta lehetőségeket és kihozták belőlük a maximumot. minden elem harckoreográfiáját, más harcművészeti ágból vették át pl. a Tűz idomárok koreográfiájának a koreai kung-fu volt az alapja, míg a Föl idomároknak a kínai shi-fu. Ezen felül az elemek felhasználásából sincs hiány. Kapunk itt tornádó támadást, tűz ostort, jég támadást és még sorolhatnám.

4.     Karakterek: Ismételni tudom magam. Rajzfilmhez képest a karakterek a legkisebb részletekig ki vannak dolgozva. Mellette pedig, még szimpatikusak is. Még a gonoszok között is vannak szerethető figurák. Ami pedig szintén mindenki számára élvezhetővé teszi a mesét, az az, hogy szinte minden korosztály megtalálja benne a saját kedvencét. Vegyük őket sorjában.  



Aang, a főszereplő Avatar főleg a kiskorúak nagy kedvence, mert nagyon aranyos, minden megmozdulása. Persze nem csak ettől lesz emlékezetes. Annak ellenére, hogy az 1. évadban nagyon gyermekien viselkedik az évadok során egy nagy változáson megy át. Át érzi tetteinek a súlyát és megérti azt is, hogy mit kell feláldoznia az Avatar kilétte miatt. Ez így sablonosnak hangzik, de mellette egy annyira szerethető figura lett, hogy nem lehet nem elfelejteni. Az alkotók tudták, hogy ő még csak egy 12 éves gyerek, szóval úgy is viselkedik, mint egy 12 éves gyerek.


 Aztán ott van Sokka, Katara és Toph. Ők a fiatal tinédzser réteget képviselik (a 12-16 éves korosztályt). Ő róluk is ellehet mondani azt, amit Aangról. Nagyon szerethetőek, emlékezetesek és mellette okosak is. Sokka például a tipikus humoros karakter. Ő nem tud egy elemet se idomítani és még azt se lehetne rá mondani, hogy jó harcos. Még azt is mondanám, hogy egy felesleges karakter, de mégsem. Mert először is tényleg nagyon vicces beszólásai vannak, de mellette egy érett gondolkodású tini, aki főleg az ötletei miatt emelkedik ki a csapatból. Ő az úgymond stratéga/ ötletgazda, aki nélkül a csapat csak kevesebb lenne, mind tapasztalatilag, mind humor forrásilag.


Akkor ott van még Katara, a húga. Ő az a tipikus modernkori felfogású nő, aki nem otthon marad főzni és ruhát mosogatni, hanem ott van az események központjában és ki is veszi a részét belőle rendesen. Amúgy ő egy vízidomár, és ahogy a sorozatban is mondják, egy tehetséges vízidomár. Ez pedig látszik is rajta. Egyedül egy helyen lehet belekötni a karakterbe, mégpedig ott, hogy túl liberális felfogású. Persze ez nem zavaró és ő is szerethető marad, de néha tud, nagyon érdekes dolgokat is csinálni, nem pozitív értelemben.


És ott van még Toph, aki magát a világ legjobb földidomárjának nevezi (nem is véletlenül, de ez Spoiler veszély). Na, ő a legszerethetőbb karakter a csapatból. Ő is az a tipikus, nem kell őt pátyolgatni, tud magára vigyázni típus, aki mellette vak! Ennek ellenére talán ő a legügyesebb a csapatban. Mellette pedig ő a legnagyobb poén mester Sokka után. Már az első epizódban ahol ő megjelent tudtam, hogy nagy kedvenc lesz belőle. És igazam is lett.


És akkor térjünk rá az idősebb (17-21 éves) tinédzser korosztályra, akiket a Tűz népéből kerülnek ki. Először ott van Azula, aki egy nagyon badass karakter. Nem csak azért, mert villámokat lő ki az ujjaiból, hanem azért is, mert nagyon menő szövegei is vannak. Az akrobata kepeségeiről meg már ne is beszéljünk. Komoly ellenfelei Aangéknak. Mellette ott van 2 segítője Mai és Ty Lee, akik bár nem kapnak sok szerepet, de nekik is vannak menő pillanataik. Na de a végére hagytam a nagy ágyút. Zuko herceget.


 Nos, hát. Nem tagadom, hogy Zuko a kedvenc karakterem lett, de ennyit a személyes tapasztalatokról. Nem megyek bele a teljes részletekbe, mert már maga a karakter egy 2 lábon járó meglepetés. Szóval nem lövöm le a fordulatokat, amik vele történnek. Mert Zuko az egyik legjobban kidolgozott rajzfilm karakter, akivel valaha találkoztam. Ennek a fiúnak egy olyan háttértörténete van és ez olyan jól van bemutatva részről-részre, hogy azt az élőszereplős sorozatok is megirigyelnék. Szóval, akár egy egész dossziét írhatnék magáról Zuko karakteréről, de nincs az az idő (és nyomdafesték), mellyel egy nagyon részletes karakter leírást adhatnék róla. Szóval röviden csak annyit. Zuko the best!


És persze nem marathatnak ki a felnőttek sem. Belőlük is sok jó van, de én Iroh tábornokot emelném ki, aki Zuko nagybátyja. Röviden ő róla is azt tudom, mondani, mint unokaöccséről. Nagyon kidolgozott háttértörténete és sok emlékezetes pillanata van. E mellet ő mondja a legbölcsebb gondolatokat. Mellette pedig Sokka és Toph után a 3. legviccesebb karakter. És hát nem véletlenül hívják a nyugat sárkányának.


5.     És most jön a legfontosabb pont, ami miatt az Avatar- Az utolsó léghajlító több, mint egy mezei rajzfilmsorozat. Az, hogy mer értelmes gondolatokat sugározni a nézőjének. A sorozat rajongói, már nyilatkozták, hogy főleg a gyerekek voltak a célcsoport, viszont nagyon meglepődtek azon, hogy a rajongók nagy része 24 éves felnőttekből áll. De ez is mutatja, hogy ez a sorozat, több mint egy rajzfilm. A bámulatos történet mesélés, a gyönyörű animációk, a szerethető karakterek és a keleti bölcsesség bevonása, teszi egyedivé ezt a mesét. Ez egy csiszolatlan gyémánt, amit még tovább kell csiszolni.

Szóval, ha esetleg meghoztam a kedvét valakinek, hozzá, az nyugodtan vágjon bele. Mindenkinek tartogat meglepetést ez a mese. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt. És ha eszembe jut, hogy ebből az alapanyagból, milyen borzasztóan rossz filmet csináltak, akkor inkább nem is akarok élni.

Én a Klasszikus Hollywood voltam. Sziasztok J