2015. február 7., szombat

Sötét lovag-felemelkedés

Sötét lovag-felemelkedés


Sziasztok. Hosszú 2 hónap kihagyása után újra itt a Klasszikus Hollywood. Olvasóimnak üzenem, hogy azért nem volt sokáig kritika, mert a karácsony és újév után nem volt ötletem és kedvem, de most kipihenten tértem vissza és próbálok több filmet elemezni és leírni róla a véleményemet. Mielőtt még hozzá látnánk, mai témánkhoz beszéljünk a trilógiák záró epizódjairól. Sok filmes triónak ezeknél a részeknél esik a színvonaluk. Ennek egy oka van. Az erőltetés. A mai trend szerint, ami sikeres a mozikban azt muszáj 3 részesre megcsinálni. Az alkotóknak az az ötletük, kreativitásuk és megvalósításuk, ami az 1. és netán a 2. részben jelen volt az a 3. részben eltűnik. Ilyen sorsra jutott a Keresztapa trió, amiről már írtam kritikát. Az első 2 rész zseniális és forradalmi volt, de a 3. részt már a pénz és a trend szülte. Néhol van, hogy az alkotók nem akarják a felesleges részeket és inkább át adják másnak a rendezést. James Cameron a terminátor filmek atyja már a 2. résznél akarta abbahagyni, de mivel a stúdió követelte a 3. részt ezért átadta a rendezést egy másik rendezőnek, mert tudta, hogy ez már nem lesz olyan, mint előtte (és igaza is lett). Persze egy átlag néző nem törődik azzal, hogy hány részes, de a filmkedvelők, mint én igen is komolyan vesszük az egészet. Feltehetjük a kérdést „Miért van szükség trilógiákra?”. Szerintem szükség van rájuk, ha a forgatókönyv engedi. Már egy korábbi cikkemben elmondtam, hogy ha van még a műben olyan dolog amivel még lehet mit kezdeni vagy éppen kijavítaná és hozzá is adna a történethez, akkor sikeres lesz a trió pl. Peter Jackson, aki a Gyűrűk ura filmeket készítette, tudta, hogy ezt 3 részesre kell csinálni, mert így egységes és komplex a történet vagy megemlíteném még Robert Zemeckis Vissza a jövőben trióját,ami már eleve úgy képzelték el, hogy 3 részes lesz és ezért volt jó. Ha az alkotóból nem a pénz, hanem a kreativitás és az igazi film szeretet vezérli akkor a 3 rész tökéletes lesz. És elértünk a mai témánkhoz, ami nem más, mint a Nolan féle batman záró epizódja A sötét lovag-felemelkedés.


8 ével azután, hogy Batman magára vállalta Harvey Dent meggyilkolását és még 5 ember halállát a város megszabadult a bűnözőktől és a maffiától. Bruce Wayne pedig száműzetésbe vonult, már alig látják az emberek. Viszont most újabb még halálosabb veszély ütötte fel a fejét a városba. A sötétségben élő maszkos Bane átakarja venni az uralmat Gotham felett, hogy egy anachrista kormányt hozzon létre. Bruce újra felölti a denevér ruhát és újra szembe száll a bűnözőkkel. A film 2012-ben készült, a rendező megmaradt Nolan, a főszereplő meg továbbra is Christian Bale. A régiek közül megmaradt Michael Caine, mint Alfred, Gary Oldman mint Gordon felügyelő és Morgan Freeman, mint Lucius Fox. Az újszereplők közül Tom Hardy játssza Banet, Anne Hathaway mint Macskanő, Joseph Gordon –Lewitt mint Blake nyomozó és Rachel helyében egy új női szereplő Miranda Tate, akit Marion Cotilard alakít.


Ez volt talán 2012 legjobban várt filmje. A sötét lovag, annyira klasszikus lett (lásd Imdb 4. helyezett), hogy mindannyian kíváncsiak voltak arra, hogy Nolan mi fog kihozni a záró darabból. Tudjuk, hogy a 3. részek szoktak a leggyengébbek, lenni, de itt nem ez a helyzet. Ez a rész egyszerűen fantasztikus. És az a jó benne, hogy Nolan annyi helyen elronthatta volna, de nem. Minden működik benne nincsenek benne unalmas vagy értelmezhetetlen részek és nagyon jó záró epizód lett. Na, jó azért vannak benne kicsit feltűnő hibák, de ha az ember képes ezeken túltenni, akkor talán jobban is fog neki tetszeni ez a rész, mint a Sötét lovag. A bevezetésnél említettük, hogy a trilógia csak akkor működik, ha az alkotók nem sajnálják azt az időt és lapot, hogy egy komplex történetet alkossanak, amit csak trilógiában tudunk, elmesélni vagy akkor mikor észreveszik, hogy az előző részben volt pár hiányosság, amit egy 2. rész ki is javíthat és akár sokkal jobb is lehet, mint az előde pl. Sötét lovag



Még pár szót ejtenék arról, hogy miért jobb ez a Nolan féle Batman, mint a régiek. Először: Nolan megcsinálta azt, amit eddig csak Coppola a Keresztapával, Zemeckis a Vissza a jövőbennel, Jackson a Gyűrűk urával vagy Lucas a Star warsal tudott csak megcsinálni. Létrehozott egy maradandó filmes trilógiát, amit 20 év múlva is említeni fognak a klasszikusok között. Másodszor: A régiek közül a Burton féle Batman volt a legjobb (a folytatást és a Schummacher féle borzalmat inkább hagyjuk). Mégis az a változat bármennyire is jó, de a maga műfajában. Nem tudott elrugaszkodni az alapforrástól a képregénytől. Viszont Nolan reálisabb környezetbe rakta az egész denevér kultuszt és így már nem képregényfilmként fogunk rá emlékezni. Ha nem lenne a batman ruha, akkor is működne a film, csak akkor mondjuk, rendőr dráma lenne, de így nem csak hogy tényleg nagyon mély filozófiát sikerült bele írniuk, hanem még szórakoztatóak is voltak. Nolan tudta vegyíteni a műfajokat, amitől a filmsznobok és a közönség is szereti őt. Harmadszor: bár a 3 film szorosan kapcsolódik egymáshoz történetileg, minden részben más filozófiai mondanivalók vannak. A Kezdődik arról szólt, hogy hogyan tudjuk a félelmünket felhasználni, hogy sikereket érjünk el és erősebbek legyünk, illetve azt is bemutatta, hogy mi különbség van az igazságosztás és a bűnözés között. A sötét lovag a hős vagy szimbólum fogalmát feszegette és Batman illetve Harvey Dent karakterén mutatta be, hogy ha hiszünk valamiben, akkor mindig fenntartjuk a reményt, de ha ezt a szimbólumot bemocskolják vagy ledöntik, akkor elszáll a remény és eluralkodik a káosz. A felemelkedés pedig szerintem azt mutatta be, hogy képesek vagyunk felkelni és talpra állni, még akkor is, ha valami tragikus dolog történik velünk.
A film azért is jó, mert vegyíti a Kezdőiket és a Sötét lovagot. A város ábrázolása, Bane karaktere és a feszültség teremtés Sötét lovagos, de a Bruce Wayne ábrázolása, az árnyak ligája és Rash al Ghul „visszatérése” a Kezdőikre hajaz. És nagyon jól vegyíti a film a 2 stílusát. A forgatókönyv nagyon jó, szintén sikerült filozófiát és akciót kombinálni és hozzá egy olyan epik lezárást, hogy attól szinte mindenki libabőrös lesz. Viszont a film, amiben nagyon jó az a karakterek.


Most sokkal többször látjuk Brucet mint Batmant és a film a 2 személyiséget párhuzamba helyezi. Ugyan is, mint Bruce, mint Batman visszatér, de el is bukik. Bruce esetében az, hogy elveszíti minden vagyonát, Batman pedig veszít a Bannel való harc során. Utána jön az utolsó erő összeszedése, ami hihetetlenül jól van megcsinálva. Aki már látta azt, amikor Bruce kimászik, a gödörből az tudja, miről beszélek, aki nem az nézze meg a filmet. Christian Bale bizonyította, hogy ő a legjobb Batmant játszó színész. Már az Amerikai pszichóban kiderült, hogy ő kettős élet megtestesítője. Eltud játszani egy gazdag playboyt és egy fekete ruhás igazságosztót (vagy egy pszichopatát). A másik fontos karakter Bane. Őt már láthattuk a Batman és Robinban átok néven, de hagyjuk is, mert az a film egy kalap sz@r. Viszont itt valami eszméletlenül jó karakter. Sokan vonták a szájukat, hogy ő nem olyan jó, mint a Joker. Igaz, hogy Joker jobb volt, de Bane még így is a 2. legjobb Batman gonosz szerintem. A karaktere a jelleme és a maszkja félelmetesen jó. Ő az anarchia megtestesítője. Öltözködése is hasonlít egy katonai vezetőhöz. Amiben még jó, hogy nem csak fizikailag erősebb Batmannél, de még rettentően jó szónok is. Az a jelenet mikor a börtön előtt mond beszédet, máig bele írta magát a 10 legjobb gonosztevőim közé. Tom Hardy nem egy izmos alkat ezért is nehéz volt vele forgatni. De ő a szemével játszott tökéletesen. Viszont a végén lévő csavar egy kicsit lealacsonyítja őt, de erről majd később.


Jöjjön a többi karakter: Gordon felügyelő még mindig fontos szerepet tölt be a történetben akár csak Fox, de akinél nagy változás történik a Alfred karaktere. Ebben a részben nyíltan szembe száll urával és ott is hagyja őt. Ez a fordulat meglepte a rajongókat, mert eddig Alfred mindig is a lelki támasza volt Brucenak és most, hogy elment ez is hozzá járult Batman bukásához. Az új karakterek közül vannak pozitív illetve egy kicsit negatív pontok is. Anne Hathaway a macskanőként kicsit nincs megmagyarázva, hogy mi is a célja, de mégis fontos szerepet tölt be a történetben.  És nagyon jól is állt neki a ruha. Blake nyomozó teli találat volt. Talán az új karakterek közül Bane mellet ő volt a 2. legjobb. Ő lenne a zöldfülű rendőr újonc, de nem olyan zöldfülű, mint egy átlagos rendőr filmben. Mindig tudja, hogy mit kell tennie és méltó utódja Gordonak (vagy Batmanek). Említettem, hogy Rachelt most felváltotta Miranda, akit Marion Cotilard alakít. A színész nagyon jól alakít, de a karakter nagyon nincs részletezve. A filmnek ez az egy negatívuma. Bruceval is van egy szerelmi száluk, de annyira keveset játszik benne, hogy nem hiteles. Ezek után várjuk vissza Rachelt, de ez már nem lehetséges.


És a végére a teknikai részletek: szintén nagyon jók az akciók. Gotham ábrázolása szintén nagyon jó és a zene eszméletlenül epik. Batman új járművével a Battel nem volt semmi bajom. A végén lévő epik lezárás felteszi a pontot az I-re. A végén van egy csavar, amit most nem lövök le, de legyen annyi, hogy jól van felépítve, de egy kicsit zavaró tényező.

Összefoglalva: dicső lezárása egy maradandó triónak, Batman hitelesen van ábrázolva, Bane nagyon jó és nagyon epik a film. Én a Klasszikus Hollywood voltam és most jó pár ideig nem fogok trilógiákkal foglalkozni, helyette néhány olyan filmmel melyeket alig ismertek pedig érdemes lenne oda figyelni rájuk:D


Értékelés: 10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése