2014. december 25., csütörtök

Sötét lovag

A sötét lovag
"Miért vagy ilyen komor?"

Sziasztok! Ez itt a Klaszikus Hollywood, és most folytassuk a Nolan féle Batman triót,mégpedig a 2.résszel A sötét lovaggal.De előtte beszéljünk a képregényfilmekről. Mindannyian szeretünk képregényeket olvasgatni vagy csak éppen nézegetni. A képregények nem olyanok,mint mondjuk egy novella vagy egy regény. A képregények kisebb kockákra van felosztva. Ezekben a kockákban van a cselekményről egy rajzolt kép és az ott lévő szövegbuborékokban mutatják,hogy mit mond a karakter. Ez a műfaj főleg annak a rétegnek készült,akik az olvasás egyszerűb módját akarják átélni vagy kevés a pénzük ahhoz,hogy regényt vagy rendes könyvet vegyenek. De az előző a fontos motívum.A képregények nem azért készültek,hogy mélyen bevezesenek a történetbe,mint mondjuk egy regényben,hanem a könnyed szórakozás miatt. Ezért a történet is könnyed,ugyanakkor szórakoztató.A képregényeknek a folytatásait mindig számokkal jelölik,ezek a számoknak egymástól független történetük van,de néha a másik szám folytatja az adott cselekményt vagy kitér egy korábbi számra. Nem is kell elképzelni a fejünkben a történetet,ha ott vannak a képek. Ebben a műfajban főleg a detektív és a szuperhős történetek a keresetek,de előfordulnak más típusok is pl. A V sorozat,mely egy utópisztikus világot mutat be. .A 2 legnagyobb képregény gyártó cég a Marvel és a DC Comics.Ebből is a Marvel a vezető cég.Olyan sorozatot köszönhetünk nekik,mint a Pókember,Amerika kapitány,Vasember,Hulk,de ott van még az X-Men és a Sin City.Ezek főleg szuperhős sorozatok,melyben az adott hősünknek szembe kell szálnia az ellenségével.A DC Comics is szuperhős történeteket kreál pl. Superman,Flash és ne felejtsük ki nagy kedvencünket a Batmant. Már a Kezdődiknél említettük,hogy a Batman egy olyan szuperhős film,melyben a nyomozás fontos szerepet játszik. Ugyanakkor a készítők nem csak a Batman karakterét dolgozták ki jól,hanem az ellenfeleit is. A Joker karaktere például szintén ki van részletezve,hogy hogyan is lett egy őrült,pszichopata gyilkos.

Igen ám,de mi van akkor,mikor a képregényből készítünk filmadaptációt. A mai filmvilág piaca ezekből a képregényfilmekből áll. Az adaptációik nem követik a történetet általában csak a szereplők és a helyszín ugyanaz .Mivel a képregények is egy könnyed hangvételű,szórakoztató irodalom,így a belőlük készült filmek is popcorn mozi,szórakoztató hatásúak. Ha csinálnak is egy ilyen adaptációt akkor sem számítunk nagy durranásra,mert nem vesszük komolyan őket. Na de mi van akkor,ha az adott film több,mint szórakoztatás. Ha azon kívül tartalmaz valamit,amitől kiemelkedik a többi filmből .Ilyen mai filmünk is A sötét lovag.

A film 2008-ban készült.A rendező és a szereplők megmaradtak(Nolan,Bale,Oldman,Cain,Freeman),de új szereplők is megjelentek pl. Heath Ledger,Aaron Eckhart és Katie Holmest felváltotta Maggie GyllenhaalA történet folytatódik,Batman (Bale) és Gordon (Oldman) felügyelő biztonságos helyé tette Gothamet a bűnözés csökkent és még nagyobb sikereket érnek el az új államügyész Harvey Dent (Eckhart) segítségével. Azonban még nagyobb fenyegetés veszi kezdetét,mikor megjelenik a városba Joker (Ledger),aki terrorista akcióival próbálja a várost Batman ellen fordítani. Lássuk magát a filmet.

Nem mondok újat,hogy ez a legjobb és legösszetettebb Batman mozi. Már a Kezdődik is nagy dobás volt Nolan részéről,de itt még azt is túlszárnyalta.És most visszatérnénk az előbb említett témához,ez egy olyan képregény adaptáció,mely egyszerre szórakoztató és ugyanakkor,nagyon más is. A karakter ábrázolás nem volt még ilyen hiteles egy képregényfilmben sem. Mindenkinek van létjogosultsága,szerepe és feladata és nem csak azért vannak,hogy kiegészítsék a vászont,de erről majd később. A film fontos mondanivalója,hogy mikor vagyunk hősök és ez meddig tart. Brucenak nem csak Jokerrel kell megküzdenie,hanem a város lakosságával is. Minden áldozatnál jobban elveszíti a város bizalmát. Ez a film remekül mutatja be azt,hogy meddig vagyunk képesek hinni valamiben. A filmben 2 karakter testesíti meg erre a kérdésre a választ. Harvey Dent és Bruce Wayne. Mindkettőjük profi a munkájában. Az egyik elkapja a másik lecsukatja a bűnözőket. Minél jobbak a munkájukban annál jobban lesznek példaképek,szimbólumok illetve legendák. De ha jön valami változás,ami befolyásolja őket akkor elveszítik a bizalmat és senkik lesznek. De mi ez a nagy változás. Hát Joker. Joker egy olyan karakter akit Batman bármikor fel tud pofozni,de az agyafúrtságával mindig megtud menekülni. A Joker Batmanek egy morális ellensége vagyis nem harcilag van fölényben,hanem mindig választás elé állítja őt. Jó példa erre a kihallgatásos jelenet mikor a Batmanek választania kell Dent és Rachel között. Ugyanakkor Dentre is hatással van. Joker Dent önfejűségét és bosszúvágyát használja fel,hogy megszülessen Kétarc. Ezzel egy szimbólumot döntött le és ásta el mélyre. Tehát ha hős akarsz lenni annak megvan az ára.

Karakterek közül mindenki emlékezetes,de aki viszi a pálmát az a Joker. Ő talán minden idők legjobb pszichopatája. Egy normális gonosztevőnek tervei vannak,ha véghez visz valamit,de az ő karaktere azért félelmetes,mert nincs célja az életben. Ahogy,megfogalmaza,ő egy veszett kutya,aki csak rohan a teherautó után.  Jokernek nincsenek tervei,ő csak csinálja. Ugyanakkor a várost is próbára teszi pl. a hajós rész,mikor az egyiknek fel kell robbania,de hogy melyik azt a lakosoknak kell eldöntenie. Heath Ledger zseniálisan alakított. Igaz a smink is elég félelmetes volt,de Ledger adott a sminkbe életet. Egyik leghíresebb mondata a "Why so serious?" pedig azóta kisért rémálmainkban. Nem gondoltam volna,hogy a Nicholson Jokerét is utoléri,de sikerült. A Nicholson fajta zseniális volt,de nem volt karakteres csak egy ugráló bohóc a jobbik fajtából,de a Ledger egy igazi terrorista és őrült karakter volt. Az Oscart jogosan érdemelte ki. Sajnos posztumusz kitüntetés volt,mert a forgatás után meghalt.A többi szereplő is emlékezetes. Christian Bale Batmanje nagyon jó volt és jobban át lehetet érezni a drámáját. Gary Oldman és Aaron Eckhart is nagyon jól alakítottak .Maggie kisasszony is,elfogadthatóan alakította a karakterét ,de jóval gyengébb a többieknél.

A film feszültség keltése nagyon működik. A vágás is segít benne,illetve a zene. A feszültség nagy részét a Joker adja és tökéletesen. Az akciókat is meg kel említenem,amik szintén nagyon jók. Kiemelném az autós üldözést és a Batmotort. A tank rosszul nézett ki,de a motor nagyon jó és menő volt. Kiemelném Hans Zimmert,akinek a zenéje fantasztikus és tökéletesen passzol a képsorokhoz.
Röviden összefoglalva: a legjobb Batman mozi,a legjobb képregény adaptáció,Joker,remek látvány,Joker,tökéletes zene,Joker,kell ennél több :).Boldog ünnepeket kívánok.

Értékelés: 10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése