2014. december 22., hétfő

Keresztapa 3

Keresztapa 3

Sziasztok,ez itt a Klasszikus Hollywood és akkor ezen a szent napon befejezném a Keresztapa sorozatot az utolsó résszel,ez pedig nem más mint a Keresztapa 3.Mai témánk vagy mai kérdésünk,most nem lesz,mert nem találtam semmi jó témát ehhez a filmhez,ezért vágjunk is bele.

A film(jó nagy fázis késéssel) 16 év elteltével,1990-ben került a mozikba. A rendező megmaradt /Coppola/,de a szinészek közül csak Al Pacino,Diane Keaton és Talia Shire tért vissza a régiek közül.Új szereplők közt ott van Andy Gracia és Sofia Coppola.A történet már csak a Michael szállal foglalkozik.Michael,megbánja korábban elkövetett bűneit és szeretné törvényessé tenni a családja foglalkozását. Segít a Vatikának,de rá kell jönnie,hogy még ilyen helyen is vannak romlott emberek és újabb konfliktusba keveredik. A film csak 1 Oscart kapott(legjobb látvány),de volt jelölve legjobb film díjára,illetve Andy Gracia legjobb mellékszereplő díjára is.

Maga a film nem lenne annyira rossz,de sok negatív pontja van. Míg az 1.rész egy halhatatlan mestermű és a 2.rész csak egy hajszálnyival volt gyengébb,addig ez a rész szimplán,közepesen jó volt. A baj már ott kezdődik,hogy Coppola ennyi időt várt,hogy elkészítse ezt a részt. A szereplők közül már mind öregek,ami nem lenne még baj. A nagy probléma a filmmel az,hogy modern  a környezete .Nem fogtok velem egyet érteni,de én rossz szemmel néztem,hogy egy Keresztapa című filmbe bele kellet rakni a WTC Towert. Az első 2 résznek volt egy lírai hangulata. Sötét utcák,színes és virágos Szicilia,míg itt minden tele van modern épületekkel. Akkor most kérdezhetjük,ha a korábbi részek tele voltak konfliktussal,akkor itt is lennie kell néhánynak. Van is. A 3.rész visszatért ahhoz a ponthoz,hogy a családon kívül van bonyodalom,Michael és az egyház között. Az itt lévő helyzet még jó is lenne,az egyház is annyira bűnös,mint a maffia,ez jó ötlet volt,de annyira nem dolgozták ki,ezt a szálat és a karaktereket, ezért ez felejthető lesz így. Helyette inkább a Corleone családra fokuszált a történet,hogy próbálnak kiszállni az egészből,de mindig visszahúzzák őket a mélybe. Ez is jó lenne,mert ezzel azt sugallták volna,hogy Michaelnek már nincs visszaút,nincs szabadulási lehetősége,de ezt hollywoodiasra csinálták meg. És most nem a „Klasszikus Hollywoodiasra” gondolok,hanem a pénzért dolgozunk hollywoodiasra. Vannak benne szomorú részek,de ezek nem voltak annyira kidolgozva, az egészen rögtön túl akartak esni a készítők. Még megemlítenék egy szálat, ez pedig a Vincent és Michael lánya,Mary közötti,vérfertőző szerelmi szál. Nem lenne rossz ötlet, de és így elértünk a film legnagyobb negativumához,a karakterekhez.

Senki nem emlékezetes. Ez már a 2.részben is mutatkozott,de ott volt még a zseniális drámai szál. Itt viszont nincs semmilyen drámai szál,mely megmentené a karakter ábrázolást. Sajnos mind Joe Zasa,Don Altobello,meg mit tudom én hogy is hívják püspök,nem annyira karakteres,hogy komolyan féljünk tőlük,nem tudták azt elérni,amit a Sollozo karaktere tudott elérni az 1.részben. Még csak hagyján,hogy az ellenségek közül senki nem emlékezetes,de ez igaz a többire is. Al Neri nem csinál semmit csak hűvös képpel bámul,Connie csak dumál arról,hogy Michael jobban vigyázzon,még Kay karaktere sem emlékezetes,mint az első 2 részben. És a kedeves Sofia Coppola! Coppola miért rakta bele a lányát a filmbe? Csak egy arca van ez, pedig a rimánkodók arca. Persz nem színésznek született,de írónak tökéletes.
2 karakter van akik emlékezetesek voltak. Először Andy Gracia,mint Vincent,aki tökéletesen adta vissza Santino fiának karakterét. A bosszú szomja és düh kitörései, pontosan olyan emlékezetesek,mint az 1.részben James Caan alakítása. A másik pedig Al Pacino,aki szintén formában van. Ő még így öregen is zseniális. Érdekességként megemlíteném, hogy ő nem akarta,hogy elkészüljön ez a rész.

Akkor most ejtsünk szót a pozitívumokról is, mert vannak. A zene szintén tökélete,a Sziciliában történő események gyönyörűen vannak fotózva,de ami igazán tetszet a filmben a visszaemlékezések pl Apollonia,akire Michael egy elhangzó dal során visszaemlékszik,illetve a végső jelenetnél,mikor SPOILER Michael halála előtt,visszaemlékszik az 1.rész esküvőjére és a 2.rész partijára SPOILER VÉGE. Ez így nagyon hű volt az előző részekhez és nagyon jól lezárása volt a trilógiának. Illetve a vége is nagyon jó lett. A leszámolás itt is emlékezetessé vált,bár itt már inkább olyanok voltak,mint egy öngyilkos terrorista akció,mert Michael emberei se maradtak életben .Az egyetlen drámai jelenet,mely hatásos volt az SPOILER Mary halála SPOILER VÉGE.

Röviden: egy gyenge film, sok hibával és felejthető karakterekkel. De vannak pozitívumai is. Emlékezetes a lezárás. Egyszer meg lehet nézni,de már nem ér fel a zseniális 1. és 2. résszel.  Ezzel lezártam ezt a sorozatot, legközelebb egy másik triológiával foglalkozunk :)

Értékelés: 10/7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése