2014. december 24., szerda

Batman kezdődik

Batman kezdődik

"Bruce.Miért esünk a szakadékba? Hogy megtanuljunk belőle kimászni."
Thomas Wayne

Sziasztok! Ez itt a Klaszikus Hollywood és most belekezdenék a következő film trilógiánkba,mely nem más mint a Nolan féle Batman trió. Előtte beszéljünk a Batman hírnevéről. Az ötlet Bob Kane rajzoló és Bil Finger író fejéből pattant ki. A történet középpontjában Bruce Wayne a gazdag milliárdos áll,aki nappal sikeres üzletember,de este ő a város(Gotham)védelmezője Batman. Gyerekkorában szemtanúja volt szülei meggyilkolásának,ekkor dönti el,hogy szembe száll a bűnözéssel. Az első megjelenése 1939 májusában a Detective Comics társaság képregényében volt. Batman karaktere mindenkép különbözik a többi hőstől. Míg a Superman vagy a Pókember fizikai baleset során lettek hősök pl. mutánspók csípés után vagy már eleve szupererősnek születtek, addig Brucet lelki baleset érte. Nincs szuperereje és az egész történet a realitás talaján mozog. Bebizonyította,hogy nem kell semmi szupererő ahhoz,hogy hősök legyünk,csak a kitartás. Én is ezért szeretem a Batman és ezért lett a kedvenc hősöm. Batman a szülei halála után bejárja a világot,megismeri a bűnözést és harcolni tanul,hogy aztán felszabadítóként térjen vissza Gothambe. Ugyanakkor a képregények előrébb helyezték a nyomozást és a gonosztevők ábrázolását is. A Batman univerzumnak vannak a legjobb gonosztevői,elég csak Jokerre gondolni. A sorozat nagy sikereket ért el és várhatóan elkezdődött a folytatások gyártása. Az idők során új szálakkal,gonosztevőkkel vagy szereplőkkel bővült a sorozat. Az idők folyamán Batman kapott egy segítő társat is,Robint. Később miután nem készült több folytatás,1980-as években a sötét hangulatú képregényeiről ismert Frank Miller,akitől a Sin City sorozatot is köszönhetjük,újra írta a szárnyas ember kalandjait. Millernek kapóra jött a Batman világa,mivel egy sötét és bűnös városban játszódik a történet,ezért az ő feldolgozása sokkal sötétebb és félelmetesebb lett. Néhány epizód,annyira milleresre sikerült pl. az 1988-ban megjelent Gyilkos tréfa című mű,hogy a legmagasabb korhatár besorolást kapta és gyerekek közelébe nem kerülhetett. De ilyen volt még az 1989-ben megjelent Halál a családban című mű,melyben Joker egy vasrúddal megöli Robint.

 A képregények után jöttek a filmadaptációk. Már régen fekete-fehérben is készültek feldolgozások,illetve egy 1966-os sorozat is készült,Adam Westtel a főszerepben,de ezek a mai néző számára agyhalált okozhatnak. Az első igazi Batman filmet Tim Burton készítette el 1989-ben.Burton mindig is híve volt a sötét világoknak és nem csoda,hogy a Batmannel robbant be Hollywoodba. Gyerekként nagy kedvencem volt ez a feldolgozás és még mai szemmel is helytálló alkotás. A világ sötét,gótikus és abszurd és a színészek is nagyot alakítanak,bár Michael Keaton nem annyira jó színész,de Jack Nicholson Jokerre rendesen megmaradt a fejemben(Nicholson azóta kedvenc színészem).Majd 1992-ben készült a folytatása a Batman visszatér. Ez a rész már nem tetszet. Hiába Burton képi világa és stílusa,túlságosan groteszk volt és nem volt egy jó élmény. Burton itt abba is akarta hagyni, de Hollywoodnak kellet a pénz és szerződtette Joel Schumachert,hogy készítsen folytatást. Schumacher barátunk minden volt csak nem Batman filmes. Nem tudom felfogni,hogy Gothamből,hogy lett egy színes,mázos Las Vegas. A Mindörökké Batman,még elfogatható volt,de a Batman és Robin bűn rossz lett. Az egy dolog,hogy a világ már nem Gotham,hanem valami szivárvány vége,mit tudom én  Barbie világ,de a színészek,mind úgy járatják le magukat. George Clooney nem jó Batmanek és Schwarzi is csak lejáratja magát. Végül a Batman egy időre eltűnt a vászonról,egészen 2005-ig,amikor egy addig art-mozikkal foglalkozó rendező Christopher Nolan kezébe nem vette a Miller változatot és feltámasztotta a denevér kultuszt a Batman kezdődikkel.

A történetet nem kell bemutatnom,mert ugyan az mint a képregényben,csak itt kibővítették az árnyak ligájával és a maffiával a történetet. Maga a film nem csak feltámasztotta,de új köntösbe helyezte a Batmant. Míg a Burton az eredeti Bob Kanes története adaptálta,addig Nolan a Miller féle,sötét változatot. Ebben a feldolgozásban,inkább Bruce Wayne karakterére koncentráltak. A Burton filmben már Batmanként láttuk a karakterét,míg itt először azt látjuk,hogy lett belőle az aki. Illetve maga a film nemcsak Batmannel foglalkozik,hanem magával a korrupcióval,a bűnözéssel és ugyanakkor sok filozófiai mondanivalója is van. Ezeket főleg Rash al Ghul szájából halljuk,aki egyszerre a mestere Waynek, illetve az ellensége. A film ugyanakkor remekül kombinálja a nyomozást és az akciókat. Így lesz ebből az alkotásból akció-krimi. Gotham ábrázolása a filmben,már modernebb és New Yorkosabb lett,de ez nem zavaró tényező. Így jobban tudták érzékeltetni,hogy Gothamet nehéz megmenteni a bűntől. A másik dolog pedig a lakosok reakciója Batmanre.

Míg az eredeti változatban nehezen,de megszokták Batmant, addig itt ugyan úgy veszélyesnek tartják,mint mondjuk a Madárijesztőt. Ez is feladata hősünknek,bebizonyítani a lakosságnak,hogy ő senkinek nem árt. Mint említettük a filmben megjelenik a korrupció és a maffia. Ebben a bűnszövetkezetben vannak benne a Batman univerzum főgonoszai. Ettől sokkal komolyabbnak és karakteresebbek lesznek,akiktől tényleg tudunk félni és feltenni a kérdést"Sikerül őket elkapni?"Ebben a feldolgozásban a Madárijesztő és Rash al Ghul az ellenfele Batmanak. A régi filmekben egyedül a Nicholson Jokkere volt emlékezetes és maradandó,de ő is a bohóckodása miatt,olyan karakter volt akit bármikor lecsaphatott volna Batman,ezért nem lehetett komolyan venni őt(Jim Carrey Rébuszát vagy Schwarzi Mr Fagyát meg pláne nem).Itt viszont a főgonoszok épp olyan erősek,mint Bruce pl. Rash al Guhl nemcsak,hogy tudja ki Batman, de ő is képezte ki. Tudja gyengéjét és ezt használja fel ellene. Madárijesztő,akinek valódi neve Johnatan Crane pedig kifejlesztette azt az ideggázt,amitől ellenfelei a félelmüket hallucinálják. Mire Bruce legyőzi őket már rengeteg sebből vérezhet,nem igaz :)

Batman segítői is nagyon jól vannak ábrázolva. Nem csak ott vannak a vásznon,de  nekik is van fontos szerepük pl. Gordon felügyelő. Az eredetiben csak egy rendőrkapitány volt,aki a vásznat bővítette ki,de itt nagyon fontos szerepe van a karakterének. Ő az a rendőr, akit nem lehet lefizetni és segít Batmannek,ahol tud,mondhatni csak ő bízik benne. Vagy itt van még Alfred, akinek szintén az eredetiben nem volt semmi szerepe,de itt ő Bruce legbiztosabb támasza,aki bár nem vesz részt nyomozásaiban,ő az aki lelkileg támogatja,de ilyen még Lucius Fox karaktere is.

Színészek közül mindenki jót alakít. Christian Bale szerintem tökéletes választás volt a szerepre. Ő a megtestesült playboy aki kettős életet él(Amerikai psycho). A másik Liam Neeson, aki Rash al Guhlt alakítja,szintén nagyon jó és karakteres. És a többiek is,mind Gary Oldman,Michael Caine,Morgan Freeman jól játszanak. Bár van egy negatívum ez pedig Katie Holmes. Nolan mindig rosszul választott női szereplőket. Itt is Holmes kisasszonynak,csak egy arca van. Nem olyan borzalmas az alakítása,de semmit nem hozott ki a karakteréből,aki fontos szereplő,mert ő Bruce szerelme Rachel.
A technikai megvalósítás terén,meg kell említenem a new yorki Gothamet. Az akciók nagyon jól vannak megcsinálva és a batmobil bár nem néz ki olyan jól,mint a Burton változatban,de elfogatható.
Röviden: a Batman mitológia megmentője ez a film,remek történettel,karakteres szereplőkkel és remek akciókkal megáldott film. Köszönjük meg Nolannak amit tett,meg azt is,hogy utána a sorozatot folytatva túl is szárnyalta a Beginst ,de ezt majd a Klaszikus Hollywood következő bejegyzésében :)

Értékelés: 10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése