2015. június 24., szerda

Cápa

A cápa


Sziasztok, ez itt újra a klasszikus Hollywood és folytatjuk a Spielberg marathont. Legutóbb a nagy csalódásként ért Sugarland expressz volt terítéken, de mint tudjuk a rossz élmény után csak is jó jöhet. Ez mennyire igaz. Ugyan is ma olyan film jön, ami nem csak egy kimagasló klasszikus a filmtörténelemben, de ennek köszönhetem, hogy filmekkel kezdtem el foglalkozni. Azóta rengeteg jobbnál jobb filmeket láttam, de egy biztos, hogy ami elindította a lökést az nem más, mint Spielberg első igazán sikeres filmje A cápa.


1975-ös filmről beszélünk, ami Peter Benchley Jaws című regényén alapul. A főszerepben Roy Scheider, Robert Shaw és Richard Dryefuss. A történetet szerintem nem kell bemutatnom, de mégis megteszem. Amity szigetén járunk, ami nagyon népszerű a fürdőzni vágyó turisták szemében és mindjárt itt van július 4.-e, amikor is fellendül az üzlet, de egy gyilkos cápa kezdi tizedelni a fürdőzőket. A rendőrfőnök (Roy Scheider) leakarja zárni a partokat, de a polgármesternek esze ágában sincs. Mikor a lény már komoly veszélyt jelent, akkor a polgármester is már látja, hogy itt tenni kell valamit és felbéreli a veterán cápavadászt Quint-et (Robert Shaw), hogy végezzen az állattal. Vele tart még a rendőrfőnök és egy tenger biológus (Richard Dryefuss). Vágjunk bele.

Történet: Először is kitérnék a regényre, amit igaz történet ihletet. Mert egyszer egy cápa felúszott New Jersey édesvizű területére és ott tizedelte a lakosságot, míg végül el nem kapták. Peter Benchley ezt az eseményt használta fel a regénye megírásához. A könyv nem hozott nagy elismerést a film előtt. Spielberg látta, hogy az utóbbi művei kritikailag sikerek voltak, de a pénztáraknál megbuktak. Ezért a rendező elhatározta, hogy mivel úgy is tombol a nyár és a fiatalok ilyenkor nem a moziban, hanem a strandon vannak, ezért elkészíti A cápát. A többi meg már történelem. A film volt, ami megteremtette a nyári blockbuster fogalmát (tehát mondhatjuk, hogy ez volt a Bosszúállók dédapja) és mind kritikailag, mind pénzügyileg hatalmas siker volt. Ez volt a kor legtöbb bevételt megkapó film és pénzügyileg a Keresztapát is megelőzte. Na de térjünk rá tényleg a történetre. Nagyon jó választás volt. Csak képzeljétek el. Tombol a forró nyár, mindenki a parton van és még csak nem is foglakozik azzal, hogy esetleg valakit megtámadhatna egy cápa.  Miután kijött ez a film, az Amerikában strandolók száma nagyot csökkent, ugyan is féltek bemenni a vízbe. A mű sikeres lett ugyan, de annyira, hogy ma már nagyon lecsupaszították a műfajt. Ha valaki meghalja azt a filmcímet, hogy Cápa, akkor az a sok Asylum féle baromság juthat róla eszébe, mint pl. Kétfejű cápa, Cápavihar. Cápolip, Gyilkos cápa vs. óriás polip. Én ezt nagyon sajnálom, mert egyik se méltó ehhez a zseniális filmhez.

Megvalósítás: Bárki bármit, mond, ez a film mesterien adagolja a feszültséget. A mű 2 órás, ennek az 1. egy órája az, maga a para, főleg akkor, amikor a cápa szemszögéből látjuk a vízben úszókat, illetve megismerjük a karaktereket. Az utolsó 1 óra pedig azt mutatja be, hogy a 3 főszereplő, hogy próbálja elkapni a fenevadat. Itt nem a félelemtől izgulunk, hanem azért, hogy képesek lesznek-e a karakterek túlélni az eseményeket. Már mondtam a Párbaj esetén, hogy Spielberg tud feszültséget hozni, ahogy itt is. Csak itt most nem egy őrült kamionos a veszély, hanem egy hal. Rengeteg olyan jelenet van a filmben, amit ha valaki látta a filmet nem fogja elfelejteni pl. a legelején, mikor a lány úszik a vízben és hirtelen lerántja a lény. Vagy mikor elfognak egy cápát, de az nem az, aki a bonyodalmat okozta, de ide sorolhatnám az utolsó 1 órát is, mikor már a cápát üldözik a hajóval. Ezek a jelenetek mind emlékezetesek és félelmetesek. Mi a titka? A jó rendezés. Spielberg nagyon fiatalon készítette el a filmet, de még így is zseniálisan összetudott hozni mindent. Látszik a jeleneteken, hogy itt nem egy amatőrrel állunk szemben, hanem egy profival.


Karakterek, színészek: A másik fontos dolog egy ilyen filmben, hogy legyünk képesek izgulni a karakterekért. Sikerült? Sikerült. Menjünk sorrendben. Roy Scheider, mint Martin Brody nem lesz soha benne a legzseniálisabb filmes karakterek között, mint pl. Vito Corleone vagy Joker, de pontosan azt hozza, amit egy kaland-horrorban, hozni kell. A karaktere szerethető, jópofa és tudunk érte izgulni. A 3 főszereplő közül nem ő a legjobb, de én kedveltem őt is. Akkor ott van még a tenger biológus Matt Hooper, akit Richard Dreyfuss alakít. Ő volt szerintem a 3 közül a 2. legjobb. Karaktere adja a fő humor forrást, de nem csak azért van itt, hogy viccelődjön. Ugyan is, ha ő nem lenne, akkor a többieknek semmi esélye a lénnyel szemben. A poénjai, pedig nem erőltetettek, hanem tényleg viccesek, ugyanakkor egy nagyon fontos karakter. Az igazat megvallva, azért kedveltem őt, mert emlékeztettet a fiatalabb kori énemre, aki imádta a tenger minden lényét. Igen a film előtt én is tenger biológus akartam lenni, de ez már a múlt. Viszont a legjobb karakter nem más, mint Quint a veterán cápavadász, akit Robert Shaw alakít. Minden mondata aranyköpés volt.  Ugyanakkor tényleg kimutatja, hogy a hajón ő a főnök, még akkor is, ha a rendőrfőnök ott van vele. Viszont a kedvenc jelenetem az ő számlájára írható. Mikor a többieknek meséli, hogy volt az Indianapolison, akik a Hirosimai bombát szállították. És ahogy meséli, hogy 5 napig ott voltak a vízen, kiszolgáltatva a cápáknak, félelmetes volt. Amúgy ezt a részt Robert Shaw írta bele a forgatókönyvbe és Spielbergnek annyira megtetszet, hogy benne hagyta a filmben.


Teknikai megvalósítások: És akkor térjünk rá a film legnagyobb hatáskeltő elemeire. Először is maga a cápa. 2 mechanikus cápát is építettek, mert az első rögtön elsüllyedt, ezért egy másikat kellet építeni. Viszont amíg épült, addig Spielberg és csapata az Amity szigeti részt kezdték el forgatni. Ekkor a rendező úgy gondolta, hogy nem kell rögtön a filmelején bemutatni a cápát, csak érzékeltetni, hogy itt van a közelben. És így születtek meg, azok a képsorok, amikor a cápa szemszögéből látjuk a dolgokat. Nagyon jó ötlet volt. Bár a producereknek nem tetszett a megoldás, de a lényeg, hogy benne hagyták a filmben. És mikor a mechanikus cápa elkészült belekezdtek az utolsó 1 órába. Azt kell, hogy mondjam, nagyon jó munkát végeztek. A lény élethű volt és működtek a jelenetek, amikben ő volt benne. Érdekeség, hogy a robotot Brucenak nevezték el Spielberg ügyvédje után. Amire még kitérnék az a zene. John Williams nem egyszer bizonyította be, hogy zseni a szakmájában. Szerintem, nincs olyan ember, akinek ne lenne ismerős ez a zene. Akinek most hirtelen nem jutna eszébe, annak be linkelem. Hihetetlen, hogy mennyire hozza a feszültséget. Pedig csak 2 ütem ritmikus váltása, mégis máig emlékezetes. Nem csoda, hogy Oscart kapott érte.


Összefoglalva A cápa egy mérföldkő a filmtörténelemben, mesteri feszültség keltése van, szerethetőek a karakterek, tudunk értük izgulni, és ha van cápás mozi, amit látni szeretnétek, akkor ez legyen az, mert amik utána jöttek, azok mind ennek a filmnek a koppintásai vagy megerőszakolásai. Amúgy A cápa 3 folytatást is megért, ebből a 2 rész nem lett brutálisan rossz, viszont a 3, de főleg a 4 nem érdemel egy szót se.

Én a Klasszikus Hollywood voltam, elértünk ahhoz a ponthoz, hogy Spielberg híres lett egy csapásra és már nem kellet könyörögnie a stúdióknak, hogy ezt a filmet szeretné megcsinálni, hanem inkább a stúdiók könyörögtek érte. Gondolom volt harc a stúdióknál, hogy Spielberg a következő filmjét A harmadik típusú találkozásokat, hol forgassa le. Én ennyi voltam mára, sziasztok J



Értékelés: 10/10

2015. június 23., kedd

Sugarlandi hajtóvadászat

Sugarlandi hajtóvadászat



Sziasztok, ez itt újra a Klasszikus Hollywood és most folytassuk a Spielberg marathont. Legutóbb első rendezéséről a Párbajról volt szó. Már említettem, hogy ez még nem volt moziban bemutatva, helyette a TV képernyőjén lehetett látni a művet. Spielberg a film után még készített pár rövidfilmet, míg végül 1974-ben megnyílt előtte a kapu és neki láthatott első mozifilmjének. És most nincs semmi összefoglalóm a film előtt, inkább vágjunk bele a lecsóba. A mester első mozisfilmje nem volt más, mint a ma már teljesen eltűnt Sugarland expressz, aminek magyar címe Sugarlandi hajtóvadászat, de én jobban szeretem az angolt, ezért csak így fogok rá hivatkozni. Na de kezdjük.


Történet: A film megtörtént eseményt dolgoz fel, ami 1969-ben Texas államában történt meg. A film két főhőse egy házaspár, akiknek büntetett előéletük volt és már mindketten ültek börtönben és fegyházban piti balhék és lopások elkövetése miatt, ezért a gyámügy elvette tőlük a gyereküket és egy másik család fogata örökbe. Az anyának szabadulásakor egyetlen célja van, visszaszerezni a gyerekét. Így kiszabadítja férjét a fegyházból, de arra nem számítanak, hogy egy járőr utánuk ered. Viszont arra még a járőr se számított, hogy a házaspár túszul ejti őt és ellopják a kocsiját. A hír elterjed a környező településeken, majd később egész Texas államában. A rendőrség a pár után megy, de nem avatkozik bele, mert féltik társuk életét. Így a film közben kialakul egy dráma-kaland műfaj. Hú, hogy is kezdjem. Mint már mondtam igaz történet az alapja a filmnek. Én eddig nem tudtam, hogy ilyen is megtörtént. Lehet, hogy Amerikában világszenzációs esemény volt, de mi, alig ha hallottunk volna róla. De most, hogy a film is kijött, már ezt is tudjuk. A történetet elnézve volt benne potenciál. Csak gondoljatok bele. Egy road-movie (országúti film), ami még túszdrámának is működik, és közben hozza a kalandfilmek hangulatát+ igaz történet az alapja. Mind megvolt ahhoz, hogy egy emlékezetes és örökzöld filmet kapjunk. És most jöjjön egy hatalmas DE.


Megvalósítás: Istenem, olyan rosszul nyúltak az alapanyaghoz, hogy az már nekem kínos. A film legnagyobb baja, hogy nem találja a műfaját és nem tudja, hogy milyen tálalásban mutassa be. Én néztem Imdb-t, ahol drámának minősítették. Hát előre is elmondom drámának túl komolyan vehetetlen. Olyan jelenetek vannak a filmben, melyek már a vígjáték irányába viszik el az egészet. Félre értés ne essék, lehetett volna benne pár vicces beszólás, de az egész film alatt csak ezek mennek és látszik, hogy nagyon erőltetett. És ebből ne csináljanak már viccet. Ha netán az alkotóknak ez lett volna a szándékuk, akkor minden bizonnyal fekete-komédiát akartak, amit még el is fogadtam volna, mert imádom, a fekete humort lásd. Ponyvaregény, Fargo, de az alkotók maradtak a blőd poénok mellet pl. A főszereplők megállnak egy benzinkútnál, hátuk mögött a rendőrséggel és a férj mondja a feleségének, hogy most menjen el WC-re. Persze azt mondja, hogy nem kell neki, de 10 perc elteltével nyavalyog, hogy pisilnie kell. És nagyjából ilyen szintre számítsatok az egész film alatt. A vége pedig 100% dráma, ami még jól is sikerült, de akkor mi volt ez a sok ökörködés az elején. Nagyon nem passzol az összképbe. Egyedül a kalandfilm vonulata volt, amit elfogadtam, de közben zajlik a rengeteg marhaság és addigra lesokkol az agyunk és várjuk, hogy mikor lesz vége ennek az izének. Félreértés ne essék, én szeretem a vígjátékokat, de ha ezt a filmet vígjátéknak szánták, akkor miért veszi magát komolyan. Ja, mert igaz történet. De akkor miért nem maradtak, meg kalandfilm stílusban. Á hagyjuk, inkább nézzük a karaktereket.


Karakterek és színészek: Egy kaland filmet (vagy drámát), úgy lehet eladni, hogy képesek vagyunk drukkolni a karakternek. Mindig is fontosak volt az azonosulható karakterek az ilyen kaliberű filmeknél. Nos, itt nem ez a helyzet. Itt senkivel nem tudtam azonosulni. Ez még nem is lenne baj, de hozzá jön még az, hogy szinte mindenki totál hülye vagy nem érdekel. Mennyünk szép sorjában. A nőt végig átjárta az anyaság. Azért teszi ezt, mert vissza akarja kapni a fiát. Ez szép dolog, de a karaktere egy hülye némber, aki állandóan nyavalyog, hogyha valami baj van vagy hogyha (nem vicc) nem kap texasi aranybélyeget. What? Igen a filmben azért kell megállniuk, hogy vegyenek pár aranybélyeget, miközben az egész texasi rendőrség a nyomukban van! Az apa is egyszerűen irritáló volt. A legnagyobb baja, hogy a felessége húzza az orrán át fogva. Ő azt látja helyesnek, hogyha letölti a maradék 4 hónapját a fegyházban, mert nem akar megint bajba kerülni, de a felesége addig sír, míg végül bele megy. Mellette pedig annyira szerencsétlen, hogy az már fáj. Pedig vannak neki is jó pontja. Például látja, hogy ha így folytatják tovább annak nem lesz jó vége. Az egyetlen karakter, akivel tudtam azonosulni az a túszul ejtet rendőr volt. Ő nem csinált semmi hülyeséget, sőt. Ő volt az, akinek jó meglátásai voltak pl. együtt érzet a házaspárral, de tudta, hogy ez akkor is emberrablás, ami komoly bűn. Ő egy jó karakter volt. Sajnos ezt már nem lehet elmondani a többi rendőrről. Annyira hülye volt mindenki. Ezt a kocsit követik és ennyi. Pedig ők vannak túlerőben meg nekik van több fegyverük, de nem csinálnak semmit. Jézusom, ha lett volna köztük egy értelmes ember is, akkor hamarabb vége lett volna az egésznek. Viszont a lakosságnak sincs ki a négy kereke. Elkezdik dicsőíteni és jó utat kívánnak az ember rablóknak. Mi van?! Nem viccelek, jó utat kívánnak nekik, mert, hogy mennyire emberi és jóságos, hogy ezt a gyerekükért teszik. Oké gondoljuk csak át. Igaz történet a film. Tehát Texas tényleg szerette ezt a párt, akik meg akartak ölni egy embert, mert visszaakarták kapni a fiújukat. Ilyen tényleg megtörténhet a valóságban? Én már nem tudom, de nem is érdekel.


Teknikai megvalósítások: Korrekt volt. És ennyi nem egy nagy Was ist das


Összefoglalva nem egy borzasztóan rossz film, de nagyon irritáló, nem találja műfaját, nagyon rossz az összképe, szinte minden karakter sík hülye, ezért ha valaki megnézné Spielberg filmjeit, ezt nyugodt szívvel, hagyja ki. Mondjuk, Spielbergre annyira nem haragszok, mert ez volt az első mozi filmje, tehát még újonc volt Hollywoodban. Bár ha belegondolok 3 évvel előtte elkészítette a Párbajt, ami nagyon jó volt, tehát akkor nem értem, hogy miért nem tudta megismételni ezt a zsenialitását a Sugarland Expressnél. Inkább hagyjuk. Egy ilyen rossz filmélmény után csak jó lehet a következő. De még mennyire, mivel 1 évvel később Spielberg elkészítette a Cápát, ami azért fontos számomra, mert az a film tehet arról, hogy filmszerető lettem J

Én a Klasszikus Hollywood voltam. Sziasztok


Értékelés: 10/4

2015. június 21., vasárnap

Párbaj

Párbaj


Sziasztok, nagyon, nagyon, nagyon hosszú idő elteltével visszatért a Klasszikus Hollywood.  Először is hagy kívánjak mindenkinek élményekben gazdag nyarat. A suli engem is lefoglalt ezért nem tudtam többet foglalkozni a blogommal, de most felszabadult mindenki és újra ajánlhatok különbnél-különb filmeket. Szóval mindenkinek Carpe diem és most feltennék, egy kérdést. Szerintettek ki az a személy, aki a legbefolyásosabb ember Hollywoodban? Ki az, aki annyi mindent megtett annak érdekében, hogy megkapja ezt a kitüntetést? Ki az, akitől az egész filmipar ötletet merít? Na, ki az? Ugyan már biztos hallottátok már a nevét és rengeteg filmjét láttátok gyerekkorotokban. Oké szabad a gazda. Ez a személy Steven Spielberg. Aki nem hallotta a nevét az nem tudom eddig hol élt? Viccet félre téve nem véletlen, hogy Spielberg ennyire elismert. Ő teremtette meg azt a szót, hogy blockbuster (látványos filmek). Kismillió meg egy olyan film köthető a nevéhez, amelyet még ma is említenek nagyszüleink, illetve gyerekként ránk is nagy hattásal volt. Olyan nagyszabású filmeket készített, mint a Cápa, Indiana Jones filmek, E.T., Jurassic Park stb. De olyan komolyabb filmek is köthetők a nevéhez, mint a Schindler listája vagy a Ryan közlegény megmentése. Igen nagy utat járt be és még ma is ütőkártyának számít Hollywood asztalán. Ám, de történt vele valami, ami sajnos rá nyomta a bélyegét a karrierjére. Ez a CGI. Míg az ezredforduló előtt nem számított neki a sok trükk, csak a mérhetetlen kreativitás és a kitartó munka, addig ma már mindent a trükk felvételekre hagyott. Fiatalabb koromban nem csak azért szerettem a Jurassic Parkot, meg az Indiana Jones-t, mert nagyon jó trükkök voltak benne, hanem azért mert magával ragadó történetük és karakterük volt. Spielberg nagyon jól látta, hogy mitől van oda a néző. Filmjei forradalmiak voltak, ő maga pedig nem is munkának fogta fel a szakmát, hanem inkább játéknak. Kitartása mindenkit meglepett, de végül sikerült neki a lehetetlent is megvalósítania. Ám, de jött az ezredforduló és Spielberg papa is megváltozott. A lelkes fiatalembert megölte egy pénzeszsák bácsi. Ideje leáldozott és végül lecsúszott a középszerűség faktorába. Én is ott voltam az Indiana Jones 4-en és éltem át Spielberg „halálát” és azt kell mondanom, hogy nagyon fájt, ami vele történt. Példának, hoznám fel a South Park 6. évad 9. részét, mely tökéletesen mutatja be, mi lett vele. Belinkelem nektek, érdemes megnézni. De félre a gyászt, mert a régi Spielberg, még mindig ott van a kopott VHS kazettákon, illetve az újra DVD-n kiadott régi filmekben és varázsa a mai napig se változott. És most tartsatok velem, mert beutazzuk Spielberg útját, hogy lett egy fiatal lelkes emberből egy megfáradt, középszerű, mindannyiunk nagyapja. Azért foglalkoznék vele, mert nem rég jött mozikba az új Jurassic park mozi, ami hatalmasat tarolt a kasszáknál. A filmet nem Spielberg rendezte, de producerként jelen volt. Most nem mennék bele a film tartalmába, mert nem éri el az eredeti színvonalát, viszont nem is akarja. A film fő lényege, hogy reflektál a nagy elődre, hogy az volt a legjobb és egy annyira jó emléket állít neki, hogy én gyermeki örömmel tapsoltam a mozi előtt J Illetve a másik ok, hogy e napon ünnepli 40. évfordulóját a Cápa (szintén Spielberg film). Ennél jobb alkalom nincs, hogy belekezdjünk egy Spielberg marathonba. Úgy hogy jöjjön a rendező legelső filmje, melyet 24 évesen készített el és még nem volt akkora befolyása, hogy moziba mutassa be, de helyette lett belőle egy TV film, ami nem más, mint a Párbaj.


1971-es film. A történet középpontjában egy ügyvéd áll, akinek egy tárgyalásra kell mennie és átkell kelnie az országúton. Minden rendben van, addig, amíg be nem előz egy kamionost. A sofőr nem nézi jó szemmel és vissza előz. Nincs semmi probléma, mondja a főszereplő egészen addig, amíg a kamionos nem kezd el direkt lassan hajtani: Főszereplőnk ezt nem nézi jó szemmel, ezért vissza előz, de kiderül, hogy a kamionos egy pszichopata állat és egy életre-halálra menő üldözést akar főhősünkkel.

Nos, hol is kezdjem. A film megtekintése után olyan érzés fogott el, mint Tarantino esetében a Kutyaszorítóban. Mindkettő egy elsőfilmes alkotás, de már bizonyítják, hogy az alkotóknak nagy tehetsége van e téren. Már az első képkockán látszik az oda adás és a kreatív megvalósítás a művön. De haladjunk sorjában.


Történet: Viszonylag nagyon egyszerű, egy TV filmhez képest korrekt. A filmnek ez az egyetlen nagy negatívuma, hogy túl egyszerű a történet. DE

Megvalósítás: Ez a legjobb dolog a filmben. Ebből az egyszerű macska-egér harcból, sikerült egy olyan feszült kaland-thrillert kihozni, hogy az elképesztő. Szolidan indul a film, már- már unalmassá is válhatna, de mikor meglátjuk a kamionost, akkor se történik nagy Was ist das, de mikor már azt látjuk, hogy rá ragadt a főszereplőre, mint rágógumi a cipőtalpára, ott elkezdődik a nagy izgalom. A feszültséget az is okozza, hogy nem látjuk a kamionos arcát egy képkocka erejéig sem, csak a csizmáját. De minek látni őt, mikor ott van helyette az egyetlen fegyvere, a kamionja. Spielberg 7 kamion közül kellett választania, míg végül azért ez került be a filmbe, mert az elülső része nagyon hasonlított egy ember arcára. Tény, ami tény nagyon jól választott. A kamionos üldözések nem azért jók, mert akció dúsak, hanem azért, mert nagyon feszültek. Csak gondoljatok bele. Siettek valamerre, látjátok, hogy követ valaki egy igen feltűnő kocsival. Miután már kínosan látszik, hogy nem száll, le rólatok próbáltok gyorsabban menni vagy megálltok valahol, de a kamion nem tágít mellőled. Ami a filmben történik, az nem csak a főszereplőben okoz zavarodott félelmet, hanem a nézőben is. De ki kell emelnem a kedvenc jelenetemet, mikor főszereplőnk, megáll egy útszéli étteremben és meglátja, hogy a kamion, ott áll a parkolóban, ergo a sofőr ott van az étteremben. Viszont bárki lehet, mert szinte mindenkin cowboy csizma van és mindegyik ugyan olyan. Zseniális jelenet.


Karakterek és színészek: Azt kell, hogy mondjam itt is jó munkát végzet Steven. A főkarakter nincs túl magyarázva, nincs semmi kimagasló benne, ő egy átlagos ember, aki csak véletlenül került bele az eseményekbe. Az is tetszett benne, hogy az elején, még próbál kedves lenni és előre engedi a kamionost. Mikor látja, hogy ez nem segít, próbálna beszélni vele, de nem megy. A film folyamán, mikor már felfogja, hogy az élete függ, akkor kezd ő is komolyabb megoldáshoz nyúlni. Spielberg nem választott híres színészt, mivel úgy gondolta, hogy ha egy alig ismert embert választ a szerepre a néző könnyebben tud vele azonosulni. Jól gondolta.


Teknikai megvalósítás: Az operatőri munka bravúros. Néha az autó szemszögéből, néha a sofőr szemszögéből, néha nagytotálban látjuk az eseményeket. Nem forradalmi, de a film stílusához igen is nagyon passzol.

Összegezve Spielbergnek sikerült egy igazán ütős filmmel elindítania a karrierjét. Ez még nem volt moziban forgalmazva, csak TV-ben lehetett látni, de ez a film az oka, hogy a következő alkotása, már nagyvásznon volt látható. Érdemes megnézni.

Nos, Spielberg nagyon jól indította az útját, igaz ezzel még nem írta be magát a történelembe. Arra még várni kellet 4 évet. A filmet a South Park résszel együtt belinkelem a kritikám mellé, hogy megnézzétek, mert érdemes és még a hossza is korrekt nem egy 3 órás film. Én a Klasszikus Hollywood voltam legközelebb a Sugarland expresszel jelentkezem

http://southparkreszek.info/hatodik-evad/9-resz/rendezoi-valtozat
https://www.youtube.com/watch?v=90Z7BOTfEIs

Értékelés: 10/9