2015. április 30., csütörtök

Akciófilmek 4. 007: Élni és halni hagyni

Akciófilmek 4.


James Bond: Élni és halni, hagyni


Sziasztok, ez itt újra a Klasszikus Hollywood. Nem húzom tovább az időt eljutottunk oda, hogy visszatérjünk a 007-es kalandjaihoz.  Mint azt tudjuk Sean Connery 6 alkalommal játszhatta el James Bondot. És nagyon jól is csinálta. Connery-ben megvolt az a sárm, férfiasság és erő, amitől elhittem, hogy ő a Bond. A vele készült filmek különböző érzéseket váltottak ki belőlem, de mindegyikben ő volt a legnagyobb pozitívum. De eljött az idő. Bármennyire is megtisztelő érzés James Bondként szerepelni a vásznon, a végén már unalmassá válik ez az életmód. Connery A csak 2x élsz után kijelentette, hogy nem fog több 007-es filmben szerepelni. De mivel a széria még mindig sikeres volt, folytatni kellet a szériát. Így a következő részben már az ausztrál származású George Lazenby ölthette magára az öltönyt, de ő csak 1 film erejéig volt 007. Az őfelsége titkos szolgálatában című filmben nem a történet volt a probléma, hanem az ő szerepeltetése. Hiába próbálkozik, mert nem rossz színész, de nem tudom elhinni, hogy ő Bond. Nincs meg benne az ami Conneryben megvolt. A film sikeres volt, de látták, hogy Lazenby egy félreértés, ezért meggyőzték Connery, hogy még utoljára vállaljon el egy filmet. Ez lett a Gyémántok az örökkévalóságnak, ami sokkal rosszabb lett volna, mint az előző, ha nem paródiának szánták volna. De ez már tényleg az utolsó Connery Bond volt, de a szériának folytatódnia kellet. Ekkor lépet be a képbe egy akkor már ismert színész Roger Moore. Ő már a Dr No meghallgatásán is részt vett, de mint tudjuk nem kapta meg a szerepet. Miután Connery kiöregedett eljött az ő ideje is. Ekkor már sztár volt ugyan is Az angyal című sorozatból ismerhették őt a nézők. Na de lássuk, hogy hogyan kezdte karrierjét Bondként Moore barátunk. Jöjjön az Élni és halni, hagyni.


Ezt a kritikát direkt rövidre írom, mert rengeteg olyan dolog van benne, amit már megemlítettem az előző Bond írásomban, de vannak benne dolgok, amiket muszáj megemlíteni.


Film tartalma: Ez egy Bond mozi. Lényeg az, hogy nézzük és szórakozzunk rajta. Igen ám, de miután néztem ezt a filmet, rákellet jönnöm, hogy ez a leggyengébb Bond mozi. Tudom, hogy ezt mondtam az Őfelsége titkosszolgálatára, de ez még annál is gyengébb. És itt a gyenge nem azt jelenti, hogy rossz. Minden Bond elem megvan ebben a filmben, amitől jó is lenne. Autós üldözés, mágneses óra, jó nők, Bond beszólásai, Martini felrázva nem keverve és egy nagyon jó dalbetét. Mégis ez a film nem használja ki az adottságait. Ezek az elemek csak úgy vannak a műben, de nincsenek kidolgozva. És ettől a film sajnos súlytalan és középszerű lesz. Azért is vagyok csalódott, mert aki ezt a filmet rendezte nem más, mint Guy Hamilton, aki már jártas a szakmában, ugyan is ő készítette el a Goldfingert, amit nem győzök kihangsúlyozni, hogy a legjobb Bond film, amit eddig láttam. Aki még nem látta az most rögtön pótolja be! Na, jó, előtte ezt olvassátok el, de utána Goldfinger legyen a programja! De félre a tréfát, Guy Hamilton kitudta volna hozni a maximumot, de ehelyett csinált egy felejthető Bond filmet.


Történet: Csakhogy beszéljek róla. Bondnak ezúttal a vudu fővárosába New Orleansba kell mennie, hogy megtalálja 3 ember gyilkosát. És ennyi. Tudom, hogy nagyon rövid, de a Bond filmeknek soha nem volt szövevényes története, mégis lehetett őket élvezni. Viszont itt más a helyzet. A történet jó lenne, de mint már említettem nem használja ki a film az adottságait. Kihangsúlyozom, hogy ettől még nem rossz a film. Csak gyenge. Még mindig megvannak benne a pontok, amiket lehet élvezni, de inkább már csak azt érezzük, hogy megint ugyanazt látjuk, csak gyengébben tálalva. Van benne egy motorcsónakos üldözés, ami szintén jó, de nem annyira hogy újra feltudnám idézni. Viszont amiben jó a film az a humor. Nagyon jó humora van a filmnek és ezt ki is használja, annyira, hogy néhány helyen én nevettem.


Karakterek, színészek: És eljutottunk a film legnagyobb pozitívumához. Ki az? Hát természetesen Roger Moore, alias, James Bond. Míg az Őfelségében a történet működött, de a színész nem, addig itt fordított a helyzet. Kicsit féltem, hogy sokkal rosszabb lesz, mint Connery, de nem így lett. Moore-ban megvannak azok a tulajdonságok, amitől elhittem, hogy ő Bond. A dumákat, amiket előad azok, frenetikusak és elég jóképű ahhoz, hogy néhány nőt is elcsábítson. Ugyanakkor elég erős is, hogy túlélje az akciójeleneteket. Számomra még mindig Connery a legjobb, de Moore-ban van egy pont ami, jobb benne, mint elődjében. Ez a humor. Rogernek nagyon jó humor érzéke van és egyáltalán nem éreztem kínosan magam, mikor ellőtte a következő poénját. A többi karakterre nem szánnék időt, mert mindegyik sablon karakter, még a Bond lány is.

Teknikai megvalósítások: Annyiban azért hálás vagyok, hogy megtartották a mértéket az akciójelenetekben. Itt is csak megengedett mennyiségben van akció. És amik vannak azok jók is.

Hát csak ennyit tudtam mondani erről a filmről. Számomra egy nagyon közepes Bond film, gyenge és kidolgozatlan történettel, viszont egy nagyon jó James Bondal. Aki szereti Bondot annak egy kicsit csalódás lesz a film, de akinek nincs, mit tennie az nyugodtan megnézheti, mert nem a világ legrosszabb filmje.

Én ennyi voltam mára. Most hosszú hétvégém lesz, ezért tudok majd sok filmet nézni. Ma esti programom, amiről írni fogok a következő kritikámban az A sárkány közbelép.

Értékelés: 7/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése