2015. július 6., hétfő

Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói

Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói


Sziasztok, ez itt újra a Klasszikus Hollywood és szerintem már mind tudjátok, hogy folytatjuk a Spielberg marathont. Egy biztos az előző filmje az 1941 vagy Meztelenek és bolondok óriásit bukott, míg végül örökre eltűnt a filmvilágból és már csak a You Tubon lehet látni ezt az izét. Én nagyon örülök neki, hogy senki nem kedvelte, viszont Spielberg észbe kapott, hogy ezt azért mégse kellet volna csinálnia, így visszatért arra a műfajra, amihez nagyon ért. Spielberg legrosszabbja után csak jó film jöhet, de a következő alkotása egyszerűen briliáns, sőt odáig megyek, hogy az általam sokat kedvelt Cápát is beelőzte nálam Spielberg örök klasszikus filmje az Indiana Jones 1. része az elveszet frigyláda fosztogatói. Nagyon remélem, hogy nem kell bemutatnom senkinek Indy kalandjait, mert már mindenki látta már vagy 50x-szer, mind 3 részt. Annyit elárulhatok a kritikám elején, hogy a legjobb kalandfilmsorozat, ami valaha készült. Azóta sokan ezt a koncepciót követték és sok helyen még koppintottak is a filmből, de egyik se tudta túlszárnyalni a klasszikust. Na de vágjunk is bele a széria 1. részébe, mely szerintem a legjobb Indy film és a marathonon belül Spielberg legjobb filmje. 1981-es alkotás a főszerepben Harison Forddal, aki azóta felkapott színész lett, mivel ő játszotta Han Solot a Star Wars trióban. Nem is kell mondanom, hogy sikeres lett nagyon, de lássuk magát a filmet.


Történet: Dr. Henry Jones más néven Indiana Jones egy régész kalandor, aki bármely műtárgyat vagy emlékművet begyűjtene a múzeum számára. Most azonban nagy fába vágja a fejszéjét, mivel a nácik Egyiptomban megtalálták a legendás frigyláda helyét és ott végeznek ásatásokat. Jones-nak van még előnye, hogy előbb megszerezze a ládát, mint ellenségei, de akkor is nehéz ügy, mivel vele tart még régi szerelme Marion Ravewood és a náciknak Jones személyes ellensége segít a francia René Belloq. A történet George Lucas fejéből pattant ki, miután egy nyaralás során Spielberg elárulta, hogy James Bond filmet akar forgatni. Lucas ekkor mondta, hogy nem érdemes egy 007-es filmet készítenie. Ezután előállt az ötletével és Spielbergnek tetszett a többi meg már történelem.


Megvalósítás: Igen ám, de a történet semmit sem ér, ha nincs jól megvalósítva. Itt viszont minden tökéletes. És most megfogalmazom, hogy miért tartom ezt a legjobb kaland filmnek a világon. Egy ilyen filmet csak akkor lehet eladni, ha tudunk azonosulni vele. Ha a néző beleérzi magát a történetbe és olyan mintha ott lenne ő is a kalandok közepében. Nos, az Indiana Jones annyira zseniálisan valósítja meg az elméletemet, hogy ha valaki elkezdi nézni a filmet, olyan mintha Jones mellet lenne. Nem kell ide 3D, elég, ha jól megcsinálják és kész a maradandó élmény. Ugyanakkor a film története hihető is. Jó, a frigyláda mágiája valószínűleg nem tartozna ide, de az a rész, amikor a ládát keresik Nepáltól, egészen Egyiptomig az a rész megtörténhetett volna a valóságban is, annyira életszerűre lett megcsinálva. És az a rész mikor a láda varázsereje és a mágia kerül a középpontba az is fantasztikusan jó. A filmet én is sokszor néztem már meg, de a végső résznél mikor SPOILER a nácik megtudják, hogy a láda milyen erővel bír SPOILER VÉGE ott nem egyszer borzongtam bele az eseményekbe. A hangulat, a zene, az effektek mind tökéletes összképet alkottak és még félni is képes voltam tőle kisgyerekkoromban. Ugyan akkor ki kell emelnem a kedvenc jelenetemet a filmből, méghozzá a térkép termes részt. Mikor Jones megfejti a csúcsdísz jeleit, ami abban segít, hogy merre van a frigyláda és utána, ami a térkép teremben történik az csak annyi, hogy Jones behelyezi a pálcát a helyére a csúcsdísszel együtt, de az egésznek a hangulata, a zenei aláfestés és a kaland film hangulat, hogy „Úristen most megtaláljuk, hol van a láda.” az zseniális. A néző beleéli magát a történetbe és nem ereszti el őt a film végéig.


Karakterek, színészek: Itt nem mennék bele a részletekbe, mert csak egy a lényeg. Harison Ford, alias Indiana Jones. Funfact, hogy miután Lucas elmondta az ötletét, Spielberg rögtön azt mondta, hogy Harison Ford a tökéletes a szerepre, viszont Lucas ezt nem akarta, mert már Ford szerepelt egy máik filmszériában, amit szintén Lucas talált ki (Star Wars) és nem akarta, hogy Forddal együtt említsék a nevét. Viszont később látta, hogy Spielbergnek volt igaza. Indiana Jones karaktere időtlen és klasszikus, de csak akkor, ha ott van nála az ostora és a kalapja. Ő a tökéletes kaland főhős. Jófej, vicces, okos, találékony és a nőknek még jóképű is. Harison Ford tökéletes volt a szerepre, ez vitathatatlan. Talán még jobban is alakította Indyt, mint Han Solot.


Teknikai megvalósítás: 81-es a film, de még mindig lenyűgözőek a teknikai megvalósítások. Azt tudom díjazni bennük, hogy kevés benne a számítógépes effekt. Mindent megépítettek és ettől hihető volt minden. Még arra is vették a fáradságot, hogy 1000 kígyót vegyenek egy jelenet kedvéért. Annál a résznél, mikor a nácik kinyitják a ládát, persze, hogy ott van effekt, de az nagyon jól néz ki. Ki kell emelni az akció jeleneteket. Mind a verekedős jelenetek, mind az autós üldözések felejthetetlen és köröm lerágó. Némelyikben még poénok is vannak pl. Jones vs kigyúrt náci, de ezek nem olyanok, mint egy Transformersben, hogy idegesítőek, hanem viccesek. Amit még nagyon ki kell emelni az a zene. ZSENIÁLIS. John Williams már a Cápánál és a Star Warsnál történelmet írt és itt is valami eszméletlen jót alkotott. Fülbemászó, és aki meghallja az biztos, hogy dúdolni fogja legalább 5 napig.


Összefoglalva ez a világ legjobb kalandfilmje. Izgalmas történet, olyan megvalósítással, hogy a néző beleéli magát a történetbe, zseniális hős és zseniális teknika (főleg a zene). Spielberg egy nagy bukás után újra toppon volt, de akkor a kérdés, ezek után mennyire lesz rossz a következő filmje? A válaszom. Semennyire, mert legközelebb az E.T.-ről lesz szó.

Én a Klasszikus Hollywood voltam. Sziasztok.



Értékelés: 10/10

1 megjegyzés:

  1. Ez is jól sikerült! Nekem is a kedvenc filmjeim közé tartozik! Gratu!

    VálaszTörlés