2015. július 14., kedd

Indiana Jones és a végzet temploma

Indiana Jones és a végzet temploma


Sziasztok, ez itt újra a Klasszikus Hollywood és most hamarabb jelentkezek, mert nagyon írásos kedvem van és azért haladni is kell a Spielberg marathonnal. Nos, nem is olyan régen az E.T.-ről volt szó és most visszatérünk Spielberg sikerének kovácsához Dr. Henry Indiana Jones- hoz. Az első részt, a frigyládát már kiveséztem. Nem is kell tovább ragoznom a kalandfilmek koronázatlan császára. Igen ám, de ami sikeres, annak muszáj folytatást csinálni. Egy nagyon-nagyon régi kritikámban, már elmondtam, hogy a folytatások, mindig vagy jóra, vagy felemásra, vagy borzalmasra sikerednek. Most lehet, hogy nem jól teszem, és néhány rajongót felháborítok, hogy külön veszem a 3 filmet, mert őszintén be kell, hogy valljam az Indiana Jones trilógia azon szériák közé tartozik, ahol szinte minden rész tökéletes (a 4. részt inkább hagyjuk lesz róla még szó). De mégis úgy látom igazságosnak, ha minden részről külön-külön beszélek. Na de nem is húzom tovább az időt. Jöjjön az Indiana Jones és a végzet temploma. A film 1984-ben készült 2 évvel E.T. után. A főszereplő megmaradt Harison Ford (aki tegnap ünnepelte születésnapját) viszont a mellékszereplők megváltoztak teljesen. A mostani női szereplő Cate Capshaw lett, akit később Mrs. Spielbergnek ismert meg a világ és egy kínai gyerek Key o Quin (nem tudom, hogy kell írni, nem vagyok kínai).


Történet: A film nem folytatása az 1. résznek, hanem előzménye. Míg az 1. 1936-ban, addig a 2. 1935-ben játszódik. Jones a rettegett kínai maffiózóval Lao Cehvel üzletel az Obi-wan klubban (?), ám minden balul sül el. A gengszterek megakarják ölni Jonest, akinek menekülnie kell, közben vele tart (akarata ellenére is) Willie Scott a bár énekese (Capshaw) és Jones kínai gyerek segítője Picúr. Felszállnak ugyan egy repülővel, de a gép lezuhan Indiában. Persze mindenki túléli, viszont a közelben egy csapásokkal tizedelt falut találnak, akiktől a maharadzsa ellopta a szent követ és a falu összes gyermekét. Jones persze segít nekik és útnak indul a pankodi palotába, ám később kiderül, hogy az egész mögött egy titkos és gyilkos szekta áll, akik istenüknek Kálinak áldoznak embereket. Nos, mit mondhatnék. Szintén egy izgalmas Jones történetet kapunk, tele akcióval, kalanddal, humorral és most egy kis sötét mágiával is. Igen ám, de milyen lett a megvalósítás?

Megvalósítás: Nem lehet rá panasz. Amit az 1. rész nyújtott azt ez a rész is tudja. Kalandban nincs hiány, sőt szerintem még többet is kapunk, mint elődében. Az akció koreográfiák, szintén nagyon jók, a humoros megszólalások most is a toppon vannak és minden tökéletes egy igazi Jones kalandhoz + az indiai tájak gyönyörűek és az itteni kultúra és vallás bemutatása szintén bravúros. Egyszóval minden tökéletes benne és igaziból majdnem olyan, mint az 1. rész. És talán ezt lehetne problémának nevezni, de én mégsem teszem. Lehet, hogy nem mutat újat és nem meri megugrani az 1. lécét, de szórakoztató és izgalmas és ennél több nem is kell. Mégis bárhol olvasok, a filmről sokan egy lapon említik a 4. résszel, a Kristály koponyával. Mondják, hogy ez a rész rossz és nem méltó egy Indi filmhez, de én valahogy nem tudok ezzel a nézettel azonosulni. EGY dolgot kivétel.

Karakterek, színészek: Nem, nem Harison Forddal van a baj, sőt. Indiana Jones karaktere minden helyzetben tökéletes és epik. Megmerem kockáztatni, hogy itt van a legepikebb dolog, amit Jones csinált. Méghozzá, amikor a függő hidat elvágja és az ellenségével való párharca során indiai varázsigéket mormol, hogy a kövek felgyulladjanak. És ez EPIC. Ugyanakkor SPOILER megismerjük Jonesnak a gonosz énjét is, mikor megitatják vele káli vérét és ő is gonosz lesz SPOILER VÉGE. A főellenséggel sincs semmi bajom, de akik kiverték nálam a biztosítékot az Jones-nak a segítői. Igen. A nő és a gyerek. Annyira idegesítőek, hogy én agyvérzést kaptam tőlük. De nem csak, hogy idegesítőek, hanem még teljesen feleslegesek. Semmit nem adnak hozzá a történethez. Egy kivétel van a fiúval kapcsolatban, aki azért csinál 2 olyan dolgot, amivel megmenti Jonest, de ez még nem mentség, mert halálosan idegesítő. Mindig kioktatja Jonest, mintha ő lenne a nagymenő. Tudom, hogy ezt viccnek szánták, de nem vicces. Na de a nő. Hú. Na, ő nála már kívántam, hogy áldozzák már fel az isten szerelmére. Ő az Indiana Jones filmek Jar-jarja. Csak azért van itt, hogy szerencsétlenkedjen, visítson (még most is fáj a fülem) és mindig megkellett menteni, hogy Jones még véletlenül se menjen a kövek után. Lehet, hogy velem van a baj, de ez nálam iszonyatos volt. És ami a legrosszabb ő képviseli a szerelmi szálat. Kész, inkább egy kígyó, mintsem ez a valaki. Ne értsetek, félre én nagyon szeretem ezt a filmet és egyáltalán nincs szívem külön kezelni a trilógiából, de ezt ki kellet emelnem.


Teknikai megvalósítások: Mint mondtam eszméletlen jók. Mint az elődjében, itt is mindent megépítettek és csak a minimális szinten használtak CGI-t és ezt mindenhol tudom díjazni. Kiemelném a csillés üldözést és a függő-hidas párharcot, ami zseniális. A zenéről, meg hagy ne beszéljek. John Williams a valaha volt legjobb zeneszerző a filmes világban.

Összefoglalva én nagyon szeretem ezt a filmet, szintén hozta azt, amit az 1. rész hozott, de azokat a mellék karaktereket helyetesítheték volna mássokkal. Mondjuk visszahozhatták volna Mariont vagy valaki mást csak ne ezt a hisztis némbert. De amúgy méltó helye van a Jones filmek között. Persze a film sikeres lett pénzügyileg, míg kritikailag elégé megosztó volt. Ezután Spielberg nyugodtabb vizekre evezett és kipróbálta magát a drámában. Így született meg a Bíborszín, amiről később lesz szó.

Én a Klasszikus Hollywood voltam. Sziasztok J



Értékelés:10/9

1 megjegyzés:

  1. Ez megint jól sikerült. Nekem Harison Ford a kedvencem, a női mellékszereplő olyan "mellékes", hogy már nem is emlékszem rá!

    VálaszTörlés