2016. január 24., vasárnap

Creed: Apollo fia

Creed: Apollo fia


Sziasztok, ez itt újra a Klasszikus Hollywood. A héten egy új film került a magyar mozikba, ami nem más, mint a klasszikus Rocky sorozat 7. darabja a Creed: Apollo fia. Mind a nézők, mind a kritikusok az egekig magasztalják az alkotást és Stalone meg is kapta a Golden-Globe díjat és most Oscar-ra is jelölték. Úgyhogy én nagyon kíváncsi voltam a filmre, viszont volt egy kis probléma. Egy részt se láttam a Rocky sorozatból és őszintén elmondva, a sportfilmek se tartoznak a kedvenceim közé. Lehet, hogy ezzel egyedül vagyok, de engem nem tudnak lekötni. De mégis rá vettem magamat a klasszikus 1. részre, hogy a film előtt legalább legyen egy kis tapasztalatom a karakterről. Így pár szót említenék az 1976-os klasszikusról. Őszintén elmondva nekem egy kellemes meglepetés volt. Nem azt mondom, hogy életem filmje lett, de kifejezetten tetszett. Esetleg, ha valaki nem ismerné, akkor azoknak nagy vonalakban elmondanám a történetet. Rocky Balboa egy profi bokszoló, aki pénzért verekedik. Szegénységben él a nyomor negyedben, de megváltozik az élete, mikor a nehézsúlyú világbajnok Apollo Creed kihívja őt egy mérkőzésre. Rocky előtt megnyílik a lehetőség és keményen edzi magát, hogy sikert érjen el. Nem véletlenül lett klasszikus. Persze, benne vannak a szokásos sport klisék, de ami emlékezetessé teszi a művet az az üzenete. Sokaknak a Rocky a Szent-Grál a filmtörténelemben, mert inspiráló és egy igen szép mondanivalója van. Ne add fel az álmaidat, tegyél meg mindent, hogy elérd őket. És ebben rejlik a 76-os filmnek a varázsa. Akkor is működne, ha nem a boksz lenne a főtémája. Stalone is remekül hozza a kisé hülye, ám de nagyszívű bokszolót és nála jobban senki sem tudta volna eljátszani a karaktert. Egyetlen dolog, amit nem tudok elfogadni a filmmel kapcsolatban, azok a díjak. Ez egy jó film, de nem érdemelte meg a legjobb film Oscarját. Ott volt abban az évben a Taxisofőr is, ami 100x megérdemelte volna a díjat. Persze ez inkább az Akadémia hibája és inkább őket szidom. A Rocky pedig egy jó film és bárkinek ajánlom. Magam részéről egy 10/8. A siker után pedig jöttek a folytatások, amiket nem láttam, de őszintén nem is akarom. Tovább öregbítették a figura népszerűségét vagy csak a róka bőrét húzták le róla, újra és újra? Ki-ki döntse el saját maga. A lényeg, hogy 6 film után most újra itt van a következő darab, mely elég érdekesnek tűnik. Ez az a rész, amiben Stalone csak színészként jelenik meg. Nem szólt bele a forgatókönyvbe, sem a rendezésbe. Egyszerűen csak mellékszereplő lett. Ez a film, pedig nem más, mint a Creed: Apollo fia.


Történet: A történet Rocky 1. részbeli ellenségének, Appolonak, a fiáról Johnsonról szól. Hajtja a vérvonal és elhatározza apja nyomdokaiba lép és megtanul bokszolni. Philadelphiába utazik, hogy apja riválisától Rocky Balboátol tanuljon, aki nehezen, de elfogadja a megbízást.  Ezzel elkezdődik köztük egy apa-fia kapcsolat. Igaziból semmi újdonság nincs a filmben, csak a szokásos fordulatok, amik az 1. részt is meghatározták. Készülődés a nagy meccsre, ami a fináléban jön + a szerelmi száll a főhős és a szomszédja között.

Megvalósítás: Arra kellet ráeszmélnem, hogy ez a film, nagyon jó. Tökéletes példája annak, hogy egy nem eredeti ötletből, hogy tudunk friss és emlékezetes alkotást csinálni. De haladjunk sorjában. A film rendezője Ryan Coogler tökéletes munkát végzett. Tudta, hogy mi adja a Rocky filmek báját és ezt felhasználta ebben a filmben is. Nincs kérdés. Ez egy Rocky remake. De abból is a jobb fajtából. Ugyan is megvannak, benne azok a fordulatok, amik az 1. részben is benne voltak, viszont ez megcsinálták úgy, hogy a fiatalabb generáció is becsatlakozzon a kultuszba. A nagyapáink pedig szeretni fogják a nosztalgikus érzések miatt. És amit el akart érni a film, azt remekül mutatta be. Ez egy generáció átadás. Ott van Stalone, aki az idős generációt testesíti meg, és mivel, már kiöregedett, átadja tudását Johnsonnak, aki minket, fiatal generációt, képvisel. És a kémia remekül működik a 2 szereplő között. Rocky látja Johnsonban a tehetséget és mindent megtesz, hogy mentorként segítsen neki. Majd elérkeztünk a film drámai szálához, ami szintén remekül működik. Nem nyálas és nem megy át hatásvadászatba. Annyi van belőle, amennyi kell.


Karakterek, színészek: A karakterek remekül működnek és a színészek is megoldják a helyzetet. Kezdjük talán a főszereplővel, akit Michael B Jordan alakít, akit nem szabad összekeverni a kosárlabda játékossal. A karaktere bármikor átmehetett bunkóba és azonosulhatatlanná válhat. A film elején láthatjuk, hogy egy nagyon jól fizető munkája van, mégis ott hagyja azt. Ezek után megkérdezhetjük, hogy miért teszi ezt? Még se tesszük, mert a karakter szimpatikusan van megírva. Megértjük a motivációit és tudunk vele azonosulni. Michael B Jordan pedig remekül hozza a karaktert. Viszont, aki a legnagyobbat alakítja, az Sylvester Stalone. Annyi borzalmas alakítás és céltalan akció szereplések után, végre egy olyan alakítást tett le az asztalra, hogy az hihetetlen. A vérében van Rocky karaktere. És itt nem ő a főszereplő. nem akar előtérbe kerülni. Ő a bölcs mentor, tanító, aki nem kinyitja, hanem megmutatja az ajtó. És hát nem véletlen az a Golden Globe. Szerintem van rá esélye, hogy megnyeri az Oscart is, mint legjobb férfi mellékszereplő. Bár én még mindig Tom Hardy-nak drukkolok, de ha Stalone elvinné a díjat, az is jó lenne.


Teknikai megvalósítások: Itt főleg a bokszmérkőzések megvalósítására helyezném a hangsúlyt, mert remekül vannak megcsinálva. Egy Rocky filmben sem voltak ennyire jó bunyók (mondom ezt úgy, hogy csak 2-őt láttam eddig). Érezzük az ütések súlyát. Egyik kedvenc jelenetem a vágatlan 8 perces mérkőzés, amit meg fogok említeni az év legjobb jelenetei között.


Összegezve ez a film méltó, arra, hogy az 1. résszel együtt említsük a nevét. Tele van szívvel-lélekkel és megcsinálta ugyanazt, mint a 76-os klasszikus, baromi jól. Nem fogja megrengetni a világot, de egy jó kis filmélmény és ilyenek is kellenek a világban.

Ajánlom azoknak:
·       Akik szeretik a Rocky filmeket
·       Aki szeretik a boksz filmeket
·       Akik szeretik Stalonét

Nem ajánlom azoknak:
·       Akiket nem mozgat meg a téma
·       Nem szeretik látni Stalonét öregen

Ez a kritika most rövid lett, de ennyit tudtam csak kifejteni erről a filmről és úgy érzem ez így van jól. Én a Klasszikus Hollywood voltam. Sziasztok J



Értékelés: 10/9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése