2016. január 4., hétfő

Marvel filmek 2. fázis

Marvel moziuniverzum 2. fázis


Hello mindenkinek, ez itt újra a Klasszikus Hollywood. Hát eljött 2016 is. Mivel is kezdhetnénk az évet? Hát természetesen a Marvel moziuniverzum folytatásával. Legutóbb az 1. fázisról volt szó, ami 2008-ban kezdődött a Vasemberrel és 2012-ben ért véget a Bosszúállókkal. Ennek az időszaknak a lényege az volt, hogy bevezessék a világba a főszereplőket (erre voltak a külön filmek) és a későbbiekben együtt is lehessenek, azzal az indokkal, hogy megmentsék a világot. A filmek között mindig volt összefüggés, és ha adott sorrendbe rakjuk őket, akkor egy komplett történetet alkotnak, ami még távolról sem ért véget. Elégé döcögősen indult be a Marvel univerzum kiépítési projektje. A Vasember filmek nagyon jók voltak, mint kritikailag, mint pénzügyileg, de a többi alkotásuk elég megosztóra sikerültek. Én is voltam pár olyan résszel, amiket kifejezetten nem szerettem gondolok itt az Amerika kapitány 1. részére, illetve a Hihetetlen Hulk-ra. Viszont minden megváltozott, mikor is a Bosszúállók óriási sikereket aratott. Ezek után a Marvel előtt megnyíltak a kapuk és arra törekedtek, hogy ezúttal sokkal jobb filmeket, fognak csinálni. Sikerült nekik? Mi az, hogy? A 2. fázis filmjei sokkal jobbak voltak. Néhányuk már annyira minőségi munka lett, hogy a Bosszúállókat is képes volt utolérni. Persze itt is volt pár elégé megosztó filmjük, de összességében a stúdió nagyon összeszedte magát és gyártották a jobbnál jobb filmjeiket. Ne is húzzuk tovább az időt lássuk a 2. fázis filmjeit.


A legmegosztóbb Marvel film


Vasember 3


2013 volt a fázis első éve és az első filmje a Vasember 3. része lett. Már itt bebizonyította a stúdió, hogy nem fognak cserben hagyni. Megkockáztatom, hogy ez a rész a legjobb a Vasember trilógiából. Sokan biztos nem értenek velem egyet, mert ez a legmegosztóbb Marvel mozi a többi közül. Sokaknak, nem tetszett, hogy egy Vasember filmben maga a ruha alárendelt szerepet kapott. Konkréten a 2 órás játékidőből egy 35 percet van rajta Tony-n a páncél. Nálam viszont pont ez a húzás tette a legjobbá a 3. részt. A rendező Shane Black magát Tony Starkot helyezte előtérbe. Többet láthatunk belőle, jobban megismerhettük őt. Én mindig tudom díjazni, mikor egy szuperhős filmben inkább a ruha alatt megbújó emberre fokuszálnak. Ez itt is megtörtént. Tony pedig még mindig formájában van. Nem véletlenül ő a kedvencem a moziuniverzumból. Közben nem feledkezhetünk meg az akciókról sem. Mert van bőven és fantasztikusak. Shane Black volt, akitől a Halálos fegyver filmek és Az utolsó cserkész forgatókönyvét köszönhetjük. Remekül ért az akcióhoz és a humorhoz és ez látszik a filmen. Ki kell még emelnem a fő gonoszt, Mandarint, akit Ben Kingsley alakít. Az ő karakterében volt egy csavar, amit most nem lövök le, de nagyon érdekes húzás volt. De távolról sem rossz. A film egyedüli gyengéje a mellékszereplők. Pepper már a 2. részben idegesítő volt és Tony segítője a Vashazafi jó volt, csak a színésszel nem tudtam kibékülni. Ezektől eltekintve ez a film egy pokoli szórakoztató darab. Egy fáradt Pénteki nap után tökéletes idő eltöltés. Számomra egy 10/10-es alkotás.


A legmesésebb Marvel film.


Thor: Sötét világ


Na, hát újra itt van Thor. Még mindig sajnálom rajongók, de én nem tudok mit kezdeni ezekkel a filmekkel. A Sötét világ az egyik kivétel a 2. fázisból. Alapból nem kedvelem Thor karakterét, de itt sajnos nem csak ő zavart engem. A story sablonos és kiszámítható. Jó, aláírom, hogy a Bosszúállók is kiszámítható (meg úgy általában az összes Marvel film), de az vicces volt, szórakoztató és látványos. Ez a mű pedig, inkább látványos, de nem szórakoztató és pláne nem vicces (kivétel……). Ez az egész egy mese semmi több. Viszont a film kiszámítható és mellé még unalmas is. Az egész egy sablon csoport. Minden benne van, ami a Marvel filmekben benne van és ezen kívül semmi más. Lesz majd szó az Amerika kapitány 2-ről, ami szintén elég kiszámítható, de egy olyan újítást hozott a Marvelben, hogy ez fel sem tűnt nekem (de erről majd később). A karakterek szintén nem érdekeltek és nem tudtam aggódni értük. Thort, már kiveséztem, Natalie Portman még mindig csak azért van itt, hogy a kötelező szerelmi szállat, nyújtsa a filmben, Odin a kötelező mogorva ám bölcs mentor apa és ott van még a fő gonosz is, aki a legrosszabb a moziuniverzumban. Nem csak az a baj vele, hogy szakasztot hasonlít Elrond úrra a Gyűrűk urából, de még a legpocsékabb motivációt is sikerül megkapnia. Azt akarja, hogy sötétség legyen. Ok, miért? Mert. És ennyi a motivációja! Ezzel nálam leírta magát. Ha választanom kéne az 1. és 2. rész közül, akkor inkább az 1.-et mondanám, mert ott még volt egy bája és humora az egésznek. Ez viszont egy bájtalan, egyáltalán nem jó Marvel film. Azt mondtam, hogy nem jó? Azért így mondtam, mert, ha nem lenne benne egy pozitív pont, akkor a legrosszabb lenne. És ez az 1 pozitív pont nem más, mint. Loki. Ez a karakter zseniális. Ha ő nem lenne, akkor az egész még pocsékabb lenne. Ő adja a legtöbb poént az egész film alatt. És azokon nagyon sokat nevettem. Ezzel együtt Loki egy ravasz és elvetemült karakter. Így, hogy ő is benne van a filmben, egy 10/5-öt adok a Thor 2-nek.


A legreálisabb Marvel film


Amerika kapitány: A tél katonája



2014-ben újra eljött hozzánk a patrióta Steve Rogers, hogy ezúttal egy számára ismeretlen korban küzdjön meg a gonosszal. Nos, az előző kritikámban említettem, hogy az 1. részt nem szerettem. Annyira nem, hogy a legrosszabb Marvel filmnek kiáltottam ki. Most, hogy láttam a Tél katonáját. Hölgyeim és uraim. Ez a legjobb Marvel film a Bosszúállók után! Kimondtam. Remélem, hogy most minden Kapitány rajongó megbocsát nekem az 1. rész után. Viccet félre téve, nem mondok hülyeséget. A Tél katonája nálam még a Vasember filmeket is überelte. És, hogy miért? Mert, azt csinálja, amit, már mondtam a Thor 2-nél. Az alkotók kicsit elszakadtak a Marvel féle városrombolástól és csináltak egy földhözragadtabb filmet. Ez főleg az akciókon látszik, amiket zseniálisan koreografáltak meg. 2-őt emelnék ki. A liftes jelenetet, mely a feszültségre építkezik, illetve az autópályás lövöldözés, ami az egyik örök kedvenc filmemet a Szemtől szembent idézte meg. És, akkor koncentráljunk a film stílusára. Kicsit komor, de csak Marvel szinten nézve. Nem egy mesét kapunk, hanem egy akció-thrillert. Ez egy elégé nagy váltás a korábbi mozikhoz képest, mégis működik, de még mennyire. Apró utalás, hogy a főellenséget játszó Robert Redford szerepelt, ilyen kaliberű filmekben a 70-es évek közepén. És a filmbe beletettek egy olyan fordulatot, mely alapjában változtatta meg a moziuniverzumot. Ezt sem akarom ellőni, csak annyit, hogy a S.H.I.E.L.D.-del kapcsolatos. Ez a húzás nálam telibe talált. És beszéljünk egy kicsit a karakterekről. Steve Rogers-t, nagyon nem kedveltem az 1. részben, viszont itt szimpatikus lett a karaktere. A film felhasználja azt is, amit már a vasember 3-ban is láthattunk. Többet foglalkozik a karakterrel, mint sem magával a hőssel. Ebben a részben összesen 3 alkalommal van rajta a ruha. És a filmben a mellék karakterek is nagyon jók. Scarlett Johansson cool és Kapitánnyal remek párost alkotnak. Most az egyszer nem erőltették a love story-t. Inkább voltak jó barátok, mint szeretők. Nick Fury szintén menő és ezt a színésznek Samuel L Jacksonnak köszönhetjük, aki alapból menő. És a gonoszok is remekek. Robert Redford, nem egy világra törő ellenlábas, inkább ez a dolgok mögött álló, cselszövő típus. Aki viszont személyes kedvencemmé vált, az a Tél katonája. Inkább vagyok egy teljes hetet Lokival, mint sem vele 1 percet is. Ez a karakter egy izig-vérig kegyetlen és profi bérgyilkos. Az acél karja pedig menő. Egyszóval az Amerika kapitány 2 van olyan jó, mint a Bosszúállók. Nekem egy hatalmas 10/10-es.


A legviccesebb Marvel film


Galaxis őrzői


2014-ben volt a Marvelnek a másik nagy dobása a Bosszúállók után. Miután kijött a film első előzetese rengeteg rajongó felhypolta, még az előtt, hogy láthatták volna a kész alkotást. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az Imdb 8.1-es értékelés. Kicsit féltem, hogy nem azt kapom, amilyennek mondják a filmet. Persze nem kellet csalódnom. Nem tartom a világ legjobb Marveljének, de tény, hogy benne kell lennie a legjobbak között. A rendező James Gunn ugyan azt csinálta, mint anno Joss Whedon a Bosszúállókkal. Összehozott egy csapatot, akik először megtudnák ölni egymást, de később összefognak, hogy együtt mentsék meg a világot (jelen esetben a galaxist). Viszont még is más lett az egész, mint Whedon munkája. Ugyan is, míg ott szinte tökéletes és legyőzhetetlen hősök fogtak össze, addig a Galaxis őrzőiben, senki sem tökéletes. Mondhatni mindannyian lúzerek. Önmagukban teljesen életképtelenek, viszont mikor csapatot alkotnak, akkor ők a Galaxis őrzői. James Gunn remek munkát végzett csapat építés terén, amibe bele segített még a szereplők karakterábrázolása. Mindenkinek megvan a saját stílusa és rétegelve vannak (persze Marvel szinten rétegeltek). Ott van Space Lord, akit Chris Pratt alakít és ő egy laza, önző, 70-es években ragadt bandita. A mi generációnk Han Solo-ja is lehetne. Akkor ott van Gomora (Zoe Saldana), aki a fő gonosznak a rokona és szabadulni akar tőle. Ugyan akkor ő egy Black widow csak a galaxisban. Harcias amazon, aki meg tudja védeni magát. Ott van Drax, aki a legkevésbbé laza figura a filmben. Megölték a családját, így nem is lehet jó pofa a karaktere. Bosszúszomjas, ám néhol a saját feje után menő, kissé fogyatékos lény. És ne maradjanak ki a közönség kedvencek se, akik pedig nem mások, mint Rocket és Groot, alias, a gépfegyveres mosómedve és a csak „Én vagyok Groot” mondatot ismételni tudó fa. Ő nekik is saját stílusuk van, ami teljesen el üt a többiekétől. Rocket is egy pénzhajhász bandita, de nem a laza, hanem a nyersfajta és mellé a legviccesebb az egész filmben. Viszont senki sem veszi komolyan, mivel egy kicsi mosómedve. És miután elővette a gépfegyverét, garantáltan más szemmel nézzük ezúttal a cuki állatokra. És természetesen ott van Groot, aki „Én vagyok Groot.” Egyedül Rocket érti, meg amit mond. Groot a mi generációnk Chewbaccája. Aki nagyon kilóg a sorból az a fő gonosz. Ugyan az a helyzet vele, mint a Thor 2 elfjével. Egysíkú, azért gonosz, mert gonosz és motivációtlan. A film másik nagy érdeme, hogy mer vicces lenni. Ezzel egy saját stílust, hozott létre a Marvelen belül. És a poénokon lehet nevetni sokat. Én erre a filmre egy 10/10-et adok.


A legkomorabb Marvel film


Bosszúállók: Ultron kora


És eljött 2015. Bejelentették, hogy jönni fog a legjobb Marvel filmnek a folytatása. Mindenki várta, hogy mi lesz és az eredmény elégé megosztó lett, ahogy látom. Sokan imádják, mások viszont csalódtak benne. Na de én, hogy viszonyulok hozzá? Én imádtam. Már a legelső jelenetben azt látjuk, hogy a Bosszúállók akcióban vannak és az egyik Hydra bázist ostromolják. És megjelenik 2 új főszereplő is Quick Silver és Scarlett Which, akik mutánsok és az eredeti történet szerint Magneto gyermekei. Na de a lényeg, hogy visszaszerzik Loki pálcáját, de Tonynak támad egy ötlete. A pálca segítségével létrehoz egy mesterséges intelligenciát, ami majd helyettük védheti meg a földet. Létrejön Ultron, de ahelyett, hogy megvédené a földet, megkísérli elpusztítani azt. Minőségben távolról sem marad el, mint előde. Ugyan úgy ott vannak a látványos pusztítások, a karakterek közötti kémia és az elképesztő látvány. A filmnek egyetlen egy hibája van, ami várható is volt. A sok karakter miatt nem maradt idő, mindegyik bemutatására. Az ikrek elégé háttérbe szorultak, illetve az új csapattag Vyson is csak 8 percet kap az egész játékidő alatt. Viszont ez nem a rendező hibája, mivel ő 3 órás játékidőt forgatott le a filmszámára, mert szerette volna jobban bemutatni a szereplőket és egy kicsit visszavenni a tempóból. Viszont ez nem valósulhatott meg, mert a stúdió félt ekkorát kockáztatni. Úgy gondolták, hogy a nézők unni fogják a hosszú időtartam miatt és bukás lesz a film. Ezért kivágtak belőle elég fontos részeket, főleg azokat, melyeket Whedon szívvel-lélekkel csinált. De nem kell őt sem sajnálni, mivel megegyeztek, hogy DVD-n kijöhet a rendezői változat. A vágástól függetlenül ez a film még mindig nagyon jó. A karakterek közötti kémia zseniális és a konfliktusaik eléggé komolyak lettek. Most már nem azért esnek egymásnak, mert nem tudják eldönteni ki a menőbb közülük. Mindenkinek más elképzelései vannak, hogy hogyan mentsék meg a világot + Scarlett Which is egymásnak uszítja őket, azzal, hogy emlékképeket ültet a fejükbe a múltukból. Az egész küzdelem már vérre megy. Viszont aki a legnagyobb meglepetés volt az Ultron. Sajnálom Loki, de Ultron a legjobb Marvel gonosz. Nem csak, hogy remekül lett megcsinálva, hanem egy zseniális jellemet is kapott. Fenyegető volt, de ugyanakkor cinikus. Mivel Tony alkotta meg, ezért a Tony-ra jellemző humor benne is megvan. Ettől függetlenül nem megy el a ripacs irányába, sőt nagyon figyelemre méltó tényező lett. Összefoglalva az Ultron kora nálam dobogós kedvenc Marvel film az 1. rész és a Tél katonája után. 10/10


A legvisszafogottabb Marvel film


A hangya


És eljutottunk a 2. fázis utolsó filmjéhez, ami nem más, mint a Hangya. A siker egyáltalán nem volt garantált. Maga a Hangya karaktere fontos részét képezi a Marvel univerzumban, de nem őt szokták kiemelni belőle. A másik buktató tényező, hogy rendezőváltás volt és emiatt jegelni kellett a projektet. Az eredeti rendező egy laza-vicces filmet akart csinálni, de a stúdió már túl viccesnek találta a kész alkotást és a forgatókönyv se tetszett nekik. Ezért sok helyen belenyúltak, aminek az lett az eredménye, hogy újra kellett forgatni. És mi lett az eredmény? Egyáltalán nem egy rossz film. Nem lett egy hatalmas nagy mérföldkő a stúdió történelmében, de nem is lett egy borzalmas alkotás. Ez egy visszafogottabb tempójú film. Nincsenek benne látványos zúzások és WTF pillanatok. Inkább ez a stílusosabb, kicsit viccesebb irányvonal lett belőle. Ha a stúdió más stílusban csinálja, egy filmjét az nem probléma lásd. Tél katonája. És maga a film se lett rossz. Kifejezetten szórakoztató volt. A maga módján látványos és néhol vicces. Viszont hibák vannak benne. Főleg a karakterek. Nem annyira érdekesek és egyáltalán nem tudtam izgulni értük. Nem arról van szó, hogy utáltam őket, de azért nem is voltam értük oda. Ez jellemzi az egész filmet is. El lehet nézegetni, de nem egy nagy Was ist das. Magam részéről egy 10/7-es.

És végére értünk a 2. fázisnak. ezek után minden közeledő Marvel filmre figyelni fogok. Májusba jön a Civil War szóval, nagyon várjuk. Én a Klasszikus Hollywood voltam. Sziasztok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése