2016. január 28., csütörtök

25+1 kedvenc filmem 2. rész

25+1 kedvenc filmjeim 2. rész


Hello mindenkinek, ez itt újra a Klasszikus Hollywood. Mivel most nincsenek kiemelkedően fontos premier filmek, ezért úgy gondolom itt az ideje folytatni a kedvenc filmjeim listát. Az 1. részben elmondtam, hogy miért imádom a mozgóképkultúrát, illetve elkezdtem felsorolni azokat a filmeket is, amik nagy hatással voltak rám. +1-től 21-igy jutottunk szóval itt az ideje folytatni. Még annyit, hogy a legutóbbi írásban szereplő filmek közé tartozott Spielberg első siker filmje, a Cápa, a legéletvidámabb film, a Száll a kakukk fészkére, a legnagyobb csavarral rendelkező mű, a Közönséges bűnözők, a legklausztrofóbb alkotás, a Tengeralattjáró, a legjobb korrajz, a Taxisofőr és a legjobb távol keleti csoda, az Oldboy. És most folytassuk a 20.-tól!

20.


A modernkori western alapköve


Django elszabadul


Év: 2012
Műfaj: western
Rendező: Quentin Tarantino

Először is szögezzük le, hogy Quentin Tarantino az egyik kedvenc rendezőm, szóval nem ez lesz az egyetlen alkotása a listámon. Ritka az olyan filmes, aki ilyen zseniális forgatókönyveket írna. Tarantino erőssége a párbeszédek, amik fantasztikusan vannak megírva. Feszültek, viccesek és még sorolhatnám. Ugyan ezek a pontok jellemzik a Django-t is. De előtte röviden a történet. A rabszolgatartás idejében járunk, ahol főszereplőnket, Djangot (Jamei Fox), elszakítanak a feleségétől. Egy fejvadász Dr. King Shultz (Christoph Waltz) veszi meg és partnerének fogadja fel. Miután ketten a környék összes körözött emberét elfogják, elhatározzák, hogy megmentik Django feleségét, aki Kelvin Candie (Leonardo DiCaprio) farmjára került. Mint mondtam, minden olyan vonás meg van benne, ami miatt imádni lehet Tarantino mestert. De vajon, miért tartom ezt a művét kiemelkedőnek a többi közül? A válasz egyszerű, mert visszahozta az azóta kihalt western műfaját. Én nagy rajongója vagyok a műfajnak és ez sajnos tény, hogy Sergio Leone halála után, nem készült maradandó alkotás e téren. Míg végül kiment a divatból és örökre eltűnt. Ám 2012-ben jött a Django és az egész műfajt feltámasztotta és sikerült frissen és újszerűen megcsinálnia. Hűen van megcsinálva a westernes hangulat, néhol viszont már karikaturisztikusan el van túlozva, ami a film fő humorforrása. És akkor a zseniális párbeszédekről már ne is beszéljünk. A színészek közül is mindenki remekül hozza a figuráját. Egyértelműen DiCaprio karaktere viszi a hátán az egész művet. Akkora alakítást tett le az asztalra, hogy azt bárki megirigyelné, még Tarantino is. Egyszóval akik, már temeti a westernt, azok mindenképp pótolják be a Djangot. Szórakoztató, vicces és megunhatatlan. És ne szóljuk le a lovon ülő niggereket!

19.


A pislogni se merek kategória győztese


A tégla


Év: 2006
Műfaj: krimi, dráma
Rendező: Martin Scorsese

Martin mesterről, már volt szó a Taxisofőrrel kapcsolatban és most se fog még eltűnni. A 2000-es években örök kedvenc színészét, Robert De Niro-t lecserélte DiCapriora. A kezdeti próbálkozásaik eléggé megosztóak voltak. Gondolok itt a New York bandáira és Az Aviátorra. Viszont 2006-ban A téglával egyértelműen elérték a csúcsot. Röviden a történet. A bostoni rendőrség el akarja kapni a város legbefolyásosabb maffia főnökét Frank Costellot (Jack Nicholson), de ez nehéz ügy, mivel nincs bizonyítékuk ellene. Így egy megoldás marad hátra. Kell egy beépített ember a maffiába. A feladatot Billy Costigan (DiCaprio) kapja meg, akinek a családja mélyebb kapcsolatba állt Costelloval. A terv sikeres is lenne, de a probléma az, hogy Frank-nek is van egy beépített embere a rendőrőrsön, Colin Sullivan (Matt Damon). A 2 tégla bármit megtesz, hogy elvégezzék a feladatukat. A filmet meglepően sokan utálják. Egyszerűen azért, mert ez egy amerikai remake-je egy koreai filmnek, a Szigorúan piszkos ügyeknek. És tény, mi tény, ez tényleg egy remake, viszont szerintem a legjobb fajtából. Nem láttam még az eredeti, koreai változatott, szóval ebbe a vitába nem akarok becsatlakozni. Lehet, hogy sok rajongót megsértett Scorsese, viszont ezen felül megcsinálta, minden idők egyik legpörgősebb filmjét. 3 óra hosszú, mégis az egész játékidő egy pillanat alatt elszáll, köszönhetően a feszes és üresjáratmentes forgatókönyvnek, a pörgős történetvezetésnek, a zseniális színészeknek és a fantasztikus vágásnak. Nem szoktam rá figyelni, de megkockáztatom, ennek a filmnek van a világ legjobb vágási technikája. Ugyanakkor nem úgy pörög a cselekmény, mint egy akció filmben. Ez egy krimi, dráma, tehát senki ne várjon tőle látványos robbantásokat. Mégis, annyira ott van a feszültség a jelenetekben, hogy azt eddig semmi se tudta überelni. A feszültséget főleg a lebukás kockázata adja. DiCaprio-ról kiderül-e, hogy beépített ember vagy nem. A színészek pedig csillagos 5-ös munkát végeztek. DiCaprio itt lett nekem egyik kedvenc színészem és Matt Damon is élete alakítását nyújtja. Viszont Jack Nicholson mindenkit lesöpör a zsenialitásával. Nem véletlenül ő az 1. számú, örök kedvenc színészem. Legyen bármekkora utálathulláma, ez egy kihagyhatatlan klasszikus. Kötelező megnézni. Holnap figyelni fogok, hogy ki látta a filmet! Aki, nem az biztos beépített ember.


18.


A háború igazi pokla 3 óra 15 percen át.


Apokalipszis most


Év: 1979
Műfaj: háborús, dráma
Rendező: Francis Ford Coppola

Mielőtt belevágnék a filmbe, először is leszögezném álláspontomat a háborúkról, illetve, arról, hogy Amerika, miért akar folyton beavatkozni mindenbe. A háború egy értelmetlen és felesleges dolog. Én még a győztesekkel sem tudok egyetérteni, mert ez egy nem létező szó. Bárki beavatkozik egy háborúba az onnantól kezdve egy vesztes. Épp ezért nem tudok azonosulni az amerikai patriotizmussal. Mindig, mindenbe beleszólnak, amihez semmi közük nincs és győztesen kerülnek ki, gondoljunk csak a 2. világháborúra. És ezt a hősiességet, mindig beleültetik a háborúsfilmekbe. Mi vagyunk a királyok, nélkülünk ti senkik vagytok! Ezért a látványos csatákon kívül, nem nagyon kedvelem a háborús mozikat. Persze vannak kivételek e téren pl. a Tengeralattjáró és a Ryan közlegény megmentése. Épp ezért volt drasztikus, ami Vietnamba történt. Itt is beleszólt Amerika egy ország belügyébe és most az egyszer nem ők kerültek ki győztesen, sőt. Ekkor ébredt rá az USA, hogy mi még sem vagyunk annyira legyőzhetetlenek. És a Vietnami háborús filmekben is hanyagolják ezt a szentimentalizmust. Inkább azt mutatják, be, hogy milyen felesleges volt. És ezzel az állásponttal tudok azonosulni. Rengeteg kedvenc vietnami háborús filmem van (Szakasz, Acéllövedék, Szarvasvadász), mégis amit Coppola csinált az Apokalipszis most-tal, az egyenértékű. Willard százados (Martin Sheen), egy megbízást kap, hogy az ellenséges vonalon átvágva magát, bele a dzsungel sűrűjébe, likvidáljon egy megőrült amerikai ezredest Kurtz-öt (Marlon Brando). A filmnek 2 változata van. Egy normál 2 órás és egy 3 óra 15 perces rendezői változat. Nekem utóbbi van, meg és azt tartom a tökéletesnek. A filmet lehet road movie-nak nevezni, mert a szereplők egyik helyről mennek a másikban és meg merem kockáztatni, hogy a műfajból a legjobb egyértelműen. A 3 órát azért érzem fontosnak, mert igazán így lehet átérezni a filmet. A karakterekkel együtt megyünk egy hosszú, veszélyes útra. Ott érezzük a forróságot, a párát és az őrületet. Az érzés elérésében segít még a zseniális operatőri munka, illetve a környezetben való forgatás. És a film olyan jelenetekkel van tele, amik szintén elérik a hatást. Az egyik legemlékezetesebb egyértelműen a falu bombázása Wagner zenéjére jelenet. Ennél jobban, nem sikerült bemutatni a háború értelmetlenségét és őrületét. És a színészek is nagyon jók, főleg Brando, aki annak ellenére, hogy megőrült nagyon is igazat mond magáról a háborúról. A film szerintem kötelező alapmű, és aki még ezek után is háborút akar, azoknak küldenék egy Wagner albumot.

17.


A leginspirálóbb film valaha


A remény rabjai


Év: 1994
Műfaj: dráma
Rendező: Frank darabont

Reménytelen a helyzet? Úgy érzed, felakarod adni? Bele törődsz a sorsodba? Ha megnézed, ezt a filmet utána teljesen másként fogsz gondolkodni. Röviden a történet. Andy Dufreness-t (Tim Robins) életfogytiglan börtönbüntetésre ítélik a Shawshank börtönbe, felesége állítólagos megölése miatt. Persze kiderül, hogy nem ő követte el a bűncselekményt, de már túl késő. A börtön, ahova kerül, nem éppen a legjobb hely a világon, még börtönhöz képest sem. Erőszakos őrök, lakhatatlan cellák, korrupt igazgató, ehetetlen kaja, minden szörnyűség, amit el tudunk képzelni. Mégis Andy nem törik meg. Próbál egy jobb helyet teremteni, könyvtárat épített és sok dolgot tesz a jobb élet reményében. Közben pedig egy életre szóló barátságot köt az egyik elítélttel Red-del (Morgan Freeman). Ezzel is az a helyzet, mint a Száll a kakukkal. Bármennyire drámaként van feltüntetve, egyáltalán nem teszi az embert szomorúvá, sőt. A film olyan dolgokat közvetít, melyek során bármire képesek lennénk. Inspirál minket. Ezért is lett ez a film a kedvencem dráma kategóriában. Az ilyen kaliberű alkotásoknak nem az a céljuk, hogy még jobban elkeserítsenek minket, hanem épp az ellenkezője. Bármennyire legyen is elrontva minden, lássuk meg benne a legjobb utat, hogy kijussunk belőle. És ez egy nagyon szép üzenet. A remény rabjai pedig ennél jobban nem is mutathatta volna be. De van még egy dolog, amiben zseniális ez a mozi. Stephen King 100 oldalas novellájából adaptálták és nem volt könnyű feladatuk. Ha egy rendes regény lett volna, akkor könnyebb lett volna a dolog, de 2 órásra adaptálni egy röviden elmesélt történetet elég bonyolult. Mégis sikerült. A filmben minden a helyén van, nincsenek üresjáratok. Így ezt a művet tartom az egyik legjobb könyvadaptációnak. A színészekről már nem is beszélek, mert nagyon jók. Morgan Freeman élete alakítását nyújtja. Szóval, aki azt hiszi nincsen remény, a film után megtalálja. És mint tudjuk a remény a legjobb dolog a világon és azok soha nem halnak meg.

16.


Tarantino a történelem hamisító


Becstelen Brigantyk


Év: 2009
Műfaj: háborús
Rendező: Quentin Tarantino

Mondtam, hogy még lesz szó Tarantino mesterről. Ugyan is, amit 2009-ben csinált az példaértékű. Ezek után jöhet vagy 1000 Ryan közlegény megmentése, a Brigantyk a legjobb film, ami 2. világháborús témában valaha készítettek. De haladjunk sorjában. A történet 2 szálon fut. Shosana Dryefuss az egyedüli életben maradt zsidó a családjában, aki egy mozigépészként kezd új életet, viszont megadatik neki a bosszúállás lehetősége, mikor az új német propaganda filmet az ő mozijában mutatják be. A rendezvényen részt vesz minden fontos német tiszt köztük Hitler is. A 2. szálon pedig maga a Brigantyk nevű csoport szerepel, akinek vezetője Aldo Raein (Brad Pitt). Már elmondtam, hogy miért szeretem Tarantino-t és munkásságát. Itt sem hazudtolja meg magát. A film rengeteg feszült jelenettel van tele, melynek szintén a le ne bukjunk, hangulat adja meg az alapjait. A párbeszédek annyira feszültek és annyira jól meg vannak írva, hogy azt tanítani kellene. 2-őt emelnék ki, mégpedig az elején lévő farmos részt, illetve a film közepén lévő pincés részt. Mindegyiket földbe gyökerezett lábbal néztem. Ugyanakkor mindenki készüljön fel, arra, hogy ez kicsit sem történelem hű. Rengeteg drasztikus ferdítés van, főleg Hitlerrel. Szóval, aki a film alapján vizsgázik történelemből, az ne csodálkozzon, hogy meg fog bukni. És akkor még a színészek. Mindenki jó, de Christoph Waltz! Egyszerűen fantasztikus az alakítása. Remekül hozza, azt a nyugodt, de megfontolt alakot, aki nem fegyverrel, hanem szavakkal vadászik a zsidókra. És sokszor sikerrel is jár. Szóval ez a film is kötelező. Most pedig készülnöm kell történelemből. És, akkor Hitler 1945-ben moziba ment, hogy megtekintse Göbeltz új filmjét…….


Mára ennyi elég volt. legközelebb itt folytatjuk. Én a Klasszikus Hollywood voltam. Sziasztok J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése